Societat

Mor l'impulsor del monument de la Porta dels Països Catalans a Salses

Armand Samsó va morir ahir dissabte a l'edat de 92 anys

Armand Samsó, im pulsor i fundador del monument de la Porta dels Països Catalans, a Salses, va morir ahir dissabte a l'edat de 92 anys.

Nascut el 17 d'agost del 1920 a Salses, Samsó va ser un activista cultural i un dels nord-catalans més coneguts al sud de l'Albera perquè durant 20 anys va recórrer tot el territori, amb la seva dona Janina, buscant suport per a la construcció del monument de la Porta dels Països Catalans, al seu poble de Salses, que es va inaugurar el 28 de setembre del 2003.

Professionalment, va començar treballant als tallers del diari L'Indépendant de Perpinyà. Durant l'ocupació alemanya, va ser requisat per al treball obligatori i enviat a una fàbrica de Messerchmidt, a Alemanya, on el van detenir i condemnar, per activitats de sabotatge, i deportar al camp de concentració de Dachau. Va ser alliberat el 1945 pels americans. Després de la guerra es va traslladar a treballar a Niça, al diari Nice-Matin, on es va quedar fins que es va jubilar com a director tècnic.

El 1981 va ser un dels fundadors de la Unió per una Regió Catalana (URC) i un dels principals impulsors del projecte de construir un monument a Salses que simbolitzaria l'entrada dels Països Catalans. La idea va sorgir quan la direcció de l'autopista va voler batejar l'àrea de servei de la Jonquera amb el nom de Porta de Catalunya. Les mobilitzacions de rebuig a la idea de fer començar el territori català a la Jonquera van aconseguir que l'àrea de servei es digués Porta Catalana, però no en tenien prou. Entre persones que militaven en el moviment nord-català, com ara Josep Deloncle, Pere Comelada i Armand Samsó, va néixer la idea del monument que seria la Porta dels Països Catalans a Salses. Els dos primers no van poder veure la porta feta. Armand Samsó va ser president de l'associació que durant 20 anys es va dedicar a recollir els recursos per aixecar el monument en un espai estratègicament situat en un punt que es pot veure des de la carretera, l'autopista i la via del tren.

L'any 2003, gràcies a les subscripcions populars i a l'ajut de les institucions catalanes, i malgrat els entrebancs burocràtics i polítics, es va inaugurar la porta, una monumental escultura d'Emili Armengol.

El 2006 Armand Samsó, militants amb la seva dóna d'Esquerra Republicana de Catalunya a Catalunya Nord, va rebre el Premi d'Actuació Cívica atorgat per la Fundació Lluís Carulla. El 2010 també va ser homenatjat al coll de la Manrella per la Comissió d'Actes Lluís Companys, on va rebre un guardó pels esforços dedicats durant tota la vida a la defensa apassionada de la unitat del territori català. Actualment, la seva dona, Janine Samsó, és la presidenta de l'Associació Porta dels Països Catalans.

La cerimònia civil se celebrarà el dimarts 13 de març, a les 11 del matí, a Salses, al Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona