Societat

EDUCACIÓ

Tisorada al transport escolar del Pla de l'Estany

El Consell Comarcal planeja el copagament dels trasllats dels alumnes que viuen al mateix municipi on hi ha el centre d'ensenyament, però la mesura de moment no afecta Banyoles

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany està estudiant la possibilitat de fer pagar a partir del curs vinent pel transport escolar “no obligatori”, és a dir, aquell que usen alumnes que van en una escola situada al mateix municipi on estan empadronats, un servei que ara s'ofereix de manera gratuïta. El preu que s'establiria encara no s'ha concretat, però és probable que la tarifa se situï entre 1,5 i 2 euros diaris, amb rebaixes quan es tracti de germans.

Cinc municipis

La mesura afectaria els alumnes de les escoles d'Esponellà, Cornellà del Terri, Porqueres (El Frigolet), Fontcoberta i Sant Esteve de Guialbes. Banyoles en queda exclosa perquè l'Ajuntament –que gestiona el servei en el marc del pla d'escolarització extensiva– no preveu una mesura d'aquesta mena. “De moment”, va puntualitzar ahir un portaveu municipal.

Preocupació dels pares

La notícia ha causat preocupació en les AMPA afectades perquè aquesta despesa pot suposar un esforç important per a les economies familiars, al marge de la complicació que comportarà als pares des del punt de vista organitzatiu. A instàncies del Consell Comarcal, determinades associacions –com ara la de l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta– han distribuït una enquesta per esbrinar si, arran del canvi, els pares estan disposats a pagar o si, a partir d'ara, portaran ells els alumnes pel seu compte.

D'altres no faran la consulta fins que no disposin de més informació. És el cas de l'AMPA de l'escola de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls), en què vint nens i nenes de catorze famílies tenen el transport no obligatori de franc. Molts municipis de la comarca estan formats per diversos pobles i Vilademuls, amb dotze nuclis, n'és l'exemple més clar. “Força nuclis són lluny de Sant Esteve i, per tant, el transport públic ens és més necessari que en altres llocs”, manifestava ahir Joan Font, president d'aquesta AMPA. Font tem que es puguin trobar fins i tot amb famílies molt modestes que deixin de portar la mainada a l'escola. També pot passar –hi afegeix el representant dels pares– que famílies de determinats nuclis considerin que, pagar per pagar, els surt més a compte dur els fills a Banyoles o Bàscara, per exemple, perquè ho tenen més a la vora. Consegüentment –apunten des de Sant Esteve–, l'escola de Vilademuls corre el risc de perdre alumnes.

“No tenim diners”

La retallada de les aportacions de la Generalitat és la causa de la decisió del Consell del Pla de l'Estany. El conseller de Cultura i Ensenyament, Josep Juscafresa, ha anat explicant aquesta situació a les escoles i les corresponents AMPA. “Tres cursos enrere la Generalitat ja va rebaixar l'aportació, però aleshores el Consell i els ajuntaments van decidir fer un esforç i mantenir la gratuïtat del transport no obligatori, però amb els nous reajustaments molt probablement serà impossible que es pugui mantenir”, va manifestar ahir.

El Consell mirarà de negociar amb el govern –hi va afegir Josep Juscafresa– que s'estudiï el cas particular de la comarca del Pla de l'Estany, atès que –com s'apunta des de Vilademuls– la població dels municipis està repartida en molts nuclis i la mainada ha de cobrir més distàncies que en altres comarques on la població està més concentrada.

LA XIFRA

5
centres escolars
de cinc municipis del Pla de l'Estany es veurien afectats per la decisió.

LA FRASE

A Vilademuls tenim dotze nuclis i el transport públic és més necessari que a altres llocs
Joan Font
PRESIDENT de l'AMPA de SANT ESTEVE DE GUIALBES

LA FRASE

Explicarem a la Generalitat les particularitats de la nostra comarca
Josep Juscafresa
CONSELLER DE CULTURA I ENSENYAMENT

Al Gironès, 1.100 alumnes pagaran part del servei

Uns 1.100 alumnes del Gironès hauran de pagar part del transport escolar. Són els alumnes que fan servir l'autobús per fer viatges dins el mateix municipi, un servei que està considerat com a no obligatori. El conseller comarcal Sergi Baulida ha explicat que, de fet, aquest copagament ja hauria d'haver començat durant aquest curs 2011/2012, però que van decidir no aplicar-lo fins al curs següent. El govern fixa un preu d'entre 1,5 i 4 euros per trajecte. Baulida ha detallat que volen implicar els consistoris perquè aquest import sigui més baix i, com a màxim, els pares paguin uns 20 euros al mes pel transport. A principi de març es reuniran amb la comunitat educativa i ajuntaments de la comarca per trobar una solució definitiva.

acn



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona