Societat

Font-romeu vol “abandonar França i tornar a Catalunya”

L'Ajuntament de la població de l'Alta Cerdanya denunciarà el Tractat dels Pirineus ja que considera que “França ens té oblidats i arraconats”

Ja ho havien fet les poblacions d'Eina i Els Angles, també a Cerdanya

Jean-Louis Demelin, batlle de Font-Romeu, ha anunciat que l'Ajuntament enviarà unes cartes al president de la república francesa i al rei d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus” segons el qual Font-romeu va quedar inclòs dins l'actual estat francès. Demelin explica que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”. El municipi actual és el resultat de la fusió, l'any 1822 dels antics municipis d'Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l'ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat.

“França ens té oblidats”

La mesura que el batlle ha anunciat és simbòlica i serveix per denunciar “la supressió constant de serveis públics francesos a Cerdanya”. L'Ajuntament ha construït un nou grup escolar per valor de quatre milions d'euros i el ministeri francès de l'educació ha anunciat la supressió de llocs de mestres pel municipi. Segons els portaveus dels pares d'alumnes “poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s'hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. El ple municipal de dimarts al vespre es farà al ras, davant la nova escola. La població està convocada a assistir-hi malgrat que les previsions meteorològiques anuncien temperatures de més de 10 graus sota zero.

Fa una desena d'anys les poblacions cerdanes dels Angles i Eina també van fer un anunci similar, denunciant el Tractat dels Pirineus i les dificultats administratives amb l'estat francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES