Societat

col·lectius

Alerten de la indefensió dels presos pel conflicte laboral

Justícia i Pau emet un comunicat en què recorda als funcionaris que la seva legitima acció de protesta no es pot fer a compte de vulnerar els drets dels interns

Avui, dia clau en les negociacions

El conflicte entre funcionaris i Generalitat en els àmbits de presons i policia va traspassar ahir el debat estricte de la negociació entre parts amb la intervenció de diverses entitats civils que hi van dir la seva. Per un costat, Justícia i Pau va emetre un comunicat alertant que les protestes dels treballadors de presons bloquejant els centres atempta contra els drets dels interns, mentre que per un altre la Plataforma per la Llengua es va reunir amb els representants sindicals dels Mossos per manifestar-los els seu malestar per la protesta de la setmana passada, en què es va instar els agents a parlar en castellà.

Per avui està previst que tant els representants de presons com els de Mossos reprenguin les negociacions sobre les condicions salarials amb els responsables de la conselleria de Justícia i Interior. Des del col·lectiu dels Mossos l'estratègia de la pressió es manté, i ahir mateix mig centenar d'agents van participar en una acampada davant la comissaria de Gavà. Per avui, i coincidint amb la negociació, hi ha una convocatòria de concentració a la comissaria de le Corts.

Pel que fa als mètodes de protesta utilitzats pels funcionaris de presons, l'ONG Justícia i Pau considera que generen “una situació de risc molt important dins dels centres penitenciaris” i que fins i tot “es posa en risc la vida i la integritat física dels interns”. L'organització humanitària, amb una dilatada trajectòria en l'àmbit de la defensa dels drets humans, fa relació als bloquejos de centres penitenciaris que es van produir avui fa una setmana i que ja han motivat l'obertura d'una investigació de la fiscalia per si es va cometre algun delicte.

Justícia i Pau proclama que les reivindicacions dels treballadors són “legítimes i respectables”, però lamenta que la paralització de les presons vulneri el dret dels interns. La protesta sindical va impedir la sortida d'interns de permís, la celebració de judicis, el contacte entre reclusos i advocats, les visites de familiars i altres activitats normals en el dia a dia d'un centre penitenciari.

Les negociacions entre la conselleria de Justícia i els representants sindicals es reprèn aquest matí en una reunió que s'entreveu clau, ja sigui per a l'acord o per al trencament definitiu. Si es produeix el primer supòsit, la pau social a presons encara dependria que els treballadors ratifiquessin l'acord en referèndum.

El català i els mossos

D'altra banda, en la reunió entre la Plataforma per la Llengua i els sindicats policials, els activistes lingüístics van recordar als Mossos que la llengua no és patrimoni del govern de la Generalitat, sinó de tots els ciutadans de Catalunya i que no s'ha de fer servir com a arma llancívola en reivindicacions laborals. Per part dels sindicats, es va respondre que en aquest moment “no hi ha cap pauta sindical que faci costat a la mesura de protesta”.

LA FRASE

El bloqueig genera una situació de risc molt important dins del centre penitenciari
Justícia i Pau


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.