Societat

meteorologia

Rècord de calor durant el 2011

A Catalunya, la temperatura va ser 1,4 graus superior a la mitjana

El balanç anual definitiu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indica que l'any 2011 va ser el més càlid a l'Estat espanyol des que es registren aquest tipus de dades. En concret, la mitjana anual estatal va ser de 16 graus, és a dir, 1,4 graus per sobre de la mitjana històrica (període de referència 1971-2000) i 1 dècima per sobre de la temperatura del 2006, considerada fins ara la més alta a l'Estat.

El 2011 va ser molt càlid a pràcticament tot l'Estat, amb les úniques excepcions de Canàries i les Balears, amb dades més semblants a les mitjanes històriques. Les dades relativament més altes es van registrar a l'àrea sud de Castella-la Manxa, el País Basc, Navarra i el nord de Catalunya.

Les temperatures més elevades de l'any es van produir al final de la segona desena d'agost, amb uns valors extrems, el dia 19, de 42,5 graus a Morón de la Frontera i de 42 graus a Sevilla-San Pablo i Badajoz-Talavera la Real.

Catalunya va tancar l'any una temperatura mitjana 1,4 graus per sobre del registre històric, segons va confirmar ahir el delegat de l'Aemet a Catalunya, Antonio Conesa.

Un exemple de canvi

Les xifres permeten afirmar que 2011 “ha estat un dels anys més càlids de la història”, i de passada reforçar la idea que hi ha un canvi climàtic en marxa, va apuntar Conesa. Els valors “normals”, calculats a partir de les dades de més de 200 estacions de mesurament situades a Catalunya entre 1971 i 2000, han estat superats en diverses ocasions durant l'última dècada, ha recordat Conesa.

El mes d'abril va presentar una anomalia de 3,7 graus positius, seguit pels 2,7 graus de novembre i els 2,6 de maig, mentre que només el mes de juliol va presentar una anomalia negativa, amb 0,9 graus centígrads per sota de l'habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró