Societat

COMERÇ

El 98% dels compradors de llavors de cànnabis del Pertús són francesos

Cinc botigues ofereixen productes relacionats amb el cultiu de marihuana al municipi de la Jonquera

Aquests comerços són prohibits a l'Estat francès

Cinc botigues del municipi de la Jonquera es dediquen a la comercialització de llavors de cànem indi i material divers per al cultiu d'aquestes plantes. I és que a part dels preus atractius del tabac i l'alcohol que sempre han estat un reclam important per als consumidors de l'altra banda de l'Albera, la diferència de legislació a banda i banda de la frontera també facilita la implantació d'establiments perfectament legals a l'Estat espanyol que no poden existir a França. Al nucli fronterer del Pertús en un mateix carrer tres d'aquestes botigues comercialitzen –amb noms tan suggeridors com l'Elefant Rosa, Maria Grow Shop o Nova Store– llavors i tot el material necessari per al seu cultiu: testos, il·luminació i sistemes de reg per al cultiu interior o hidropònic i fertilitzants.

Els aparadors també dediquen amples espais als efectes terapèutics de les plantes i accessoris com pipes i inhaladors. El francès és l'únic l'idioma que s'utilitza aquí entre venedors i clients. Un d'aquests venedors –un francès que ve cada dia des del Rosselló– explica que el 98% per cent dels clients són una clientela regular, i de totes les edats: “Vénen de l'àrea de Perpinyà, però també de Marsella i de tot el sud de França. Molts compren per l'aspecte lúdic d'aquestes plantes, però també hi ha força gent, persones grans, que busquen o necessiten les propietats terapèutiques del cànnabis; aquí ve gent de 80 anys i, com a francès, considero que és realment lamentable que França ho prohibeixi”, diu aquest treballador. Segons ell, la majoria compren 5 o 10 granes per al seu ús personal, però també admet que a vegades alguns compren quantitats que deixen entendre clarament que pretenen treure'n algun benefici posterior si venen part de la collita.

A la botiga Nova Store, l'encarregat, Joan, afirma per la seva banda que els qui volen produir marihuana per fer-ne un comerç utilitzen altres circuits i no van a la seva botiga. “Els francesos que vénen aquí podrien comprar les mateixes llavors per internet i al mateix preu, però els donem un servei, els informem sobre les propietats de les diferents varietats en funció de l'ús que busquen, i estan més tranquils que comprant per internet”, diu.

Llavors de decoració

A l'Estat francès la legalització de l'ús del cànnabis es torna a plantejar amb freqüència, però ara per ara la legislació francesa és entre les més prohibitives sobre aquesta qüestió. No només s'hi prohibeix totalment la comercialització i el consum de marihuana amb qualsevol finalitat –terapèutica o recreativa– i quantitat, sinó que també es prohibeix el comerç de llavors. Això queda reflectit de manera sorprenent en la versió francesa del catàleg que molts clients s'emporten de les botigues del Pertús: s'hi s'especifica, en lletra petita, que les llavors de cànnabis posades a la venda són per a un ús “purament decoratiu”, que no són per a ús domèstic ni agrícola, i que està prohibit fer-les germinar.

LA FRASE

Les llavors són per a un ús purament decoratiu, no són per a ús domèstic ni agrícola i està prohibit fer-les germinar
versió francesa del catàleg de llavors de cànnabis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.