Societat

Tres dècades de Pastorets i de bon teatre a Roses

El Grup de Teatre celebra el seu trentè aniversari, estretament lligat a la recuperació del misteri de Nadal

Arreu del territori gironí ja estan a punt per a les representacions

Els Pastorets de Roses compleixen anys: ja en fa 30 que el Grup de Teatre els va recuperar amb la fórmula de la sarsuela pastoral dels olotins Antoni Molins i Ignasi Rubió, traduïda al català pel també olotí Joaquim Danés. Una sessió golfa, a les deu del vespre del dia de Nadal, que s'anuncia com a 3D, serà l'acte central de la commemoració dels Pastorets de Roses. Es tracta d'una mena de revival de les tres dècades i un exercici ple d'humor. També hi haurà representació el dia de Sant Esteve, amb més de cent actors i música en directe. Totes al teatre municipal. El Grup de Teatre, que va néixer amb els Pastorets, celebra des d'ara i fins al juliol el trentè aniversari amb la representació de diverses obres. Ho fa representant Barret de palla d'Itàlia d'Eugène Labiche; l'estrena d'una obra de Puskin amb guió de Quim Lecina i adaptada pel director del grup, Ignasi Tomàs; i una cantata La tonalitat de l'infinit, de Feliu Gassull amb text de Narcís Comadira i amb la coral Cantiga de Barcelona, que celebra el seu cinquantenari.

Palafrugell

Els Pastorets de Palafrugell (26de desembre, i 1 i 8 de gener, a les sis de la tarda al Teatre Municipal) són dels que presenten més novetats de tots els que es fan a les comarques gironines. En la trentena de grans decorats que va crear Ricardo Sayago, hi ha la voluntat d'ambientar-los en la mesura de les possibilitats de la sala en espais del municipi. Així, aquest any s'ambienta l'escena de la casa de Maria en una zona real de Calella de la Costa. S'afegeix al decorat de la façana de l'església parroquial que ja existeix. Hi haurà noves roques ignífugues a l'infern per millorar els efectes pirotècnics, un nou arbre central per a l'Enterrament dels diners, una plataforma del tron de l'infern, una nova roca per a l'arcàngel Gabriel i nous vestits. L'agrupació teatral Bambolines representa la versió d'Els pastorets de Folch i Torres amb la direcció de Maite Martí, amb una setantena d'actors i música en directe. Precisament, els cuplets satírics, alguns d'actuals, són un dels aspectes rellevants d'aquesta representació. La primera representació és del 1952.

A tot arreu

Les representacions populars del misteri de Nadal són un esdeveniment social. A Catalunya, i només els agrupats a la Coordinadora de Pastorets, se'n fan 42 representacions, majoritàriament en versions de Folch i Torres i del Nacimiento del redentor o la redención del esclavo, de Molins i Rubió, ara, sobretot, en la versió catalana de Danés. I hi ha més de 5.000 actors i 60.000 espectadors.

LA DATA

25.12.11
Se celebra
el naixement de Jesús a Betlem, el tema centrals dels Pastorets.

LA XIFRA

60.000
espectadors
tenen les 42 representacions només de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Versions lliures i iròniques, a Amer i Palamós

A Amer, la versió de Ferrer Magí que en fan els joves al casal parroquial té referències iròniques a l'actualitat. A Palamós, l'agrupació juvenil Show Boys aposta també per una versió satírica.

A Banyoles, representacions des del 1895

A Banyoles (teatre, 26 de desembre, i 2, 6, 8 i 9 de gener) es representa, amb el Cor de Teatre, la versió lliure en català que el 1988 van fer dels Pastorets d'Olot Josep N. Santaeulàlia, Joan Solana i Xavier Xargai.

‘La flor del Nadal' es representa a Pals

A Pals, i per 31è any, l'Associació Cultural i Esportiva el Pedró representa La flor de Nadal, de Francesc A. Picas, al pavelló municipal. A Sils, els Pastorets es fan a la sala cultural La Laguna.

A Bescanó, renoven l'escenografia

A Bescanó, text, escenografia i vestuari són nous. A la Cellera, hi ha Pastorets al centre parroquial, i a Porqueres, al cívic. A Sarrià i al centre cultural, hi ha la versió tradicional recuperada el 2009.

‘Els pagesets', un text propi de Borrassà

A Borrassà, la Grata Companyia representa Els pagesets, una versió d'ambientació local dels Pastorets i amb referències actuals. A Puigcerdà, la representació és de la Inestable Ceretana de Teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES