Societat

Els ajuntaments catalans s'uneixen per reivindicar el seu pes institucional

L'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya acorden repartir-se la presidència del Consell de Governs Locals

El nou organisme, previst a l'Estatut, representarà els municipis en la tramitació parlamentària de lleis que afectin als ens locals

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, i el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, han presentat aquest dimecres el Consell de Governs Locals (CGL), un nou ens que unirà les veus representatives de tots els ajuntaments catalans per reivindicar el seu pes institucional.

En roda de premsa, Bustos ha explicat que el nou organisme, previst per l'Estatut i que no suposarà cap cost econòmic, serà un “instrument vàlid” per compartir amb el govern la gestió i les decisions del món local i atorgar-li la representativitat que mereix.

L'ens estarà format per cent membres, set dels quals seran l'alcalde de Barcelona, els quatre presidents de diputacions i els de les dues associacions municipalistes, i la resta seran alcaldes no diputats del Parlament escollits proporcionalment segons l'últim resultat en eleccions municipals.

L'acte de constitució del CGL se celebrarà aquest dijous, i la primera legislatura serà compartida entre la FMC i l'ACM, començant l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC) , els 18 mesos inicials, per cedir el seu lloc els dos últims anys l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU).

Bustos ha aprofitat per reclamar un nou model de finançament per als municipis, i ha rebutjat que els ajuntaments siguin els principals culpables de la crisi: “Qui vulgui posar el mirall de la crisi en la nostra gestió s'està equivocant, estem donant serveis i garantint la cohesió social sense un finançament just”.

En la mateixa línia, Buch ha assenyalat que els governs locals suposen “només poc més d'un 4%” del deute públic, i ha reivindicat l'esforç dels municipis per rebaixar costos, amb l'adopció de polítiques d'austeritat com la mancomunitat de recursos entre municipis .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses