Societat

“A la Bíblia sempre passen coses, és pura acció”

El doctor Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha estat escollit aquest estiu president de la Studiorum Novi Testamenti Societas, l'associació internacional que aplega els millors experts del Nou Testament del món.

Què és la Studiorum Novi Testamenti Societas?

És una associació que aplega mil estudiosos del Nou Testament d'arreu del món, que és com dir que aplega els qui marquen la pauta, el camí, en els cinc continents.

Què fan tants experts?

És una comunitat científica que es comunica a través dels articles i que un cop l'any coincideix en un congrés. Ens dediquem només al Nou Testament.

No està tot explicat ja?

El Nou Testament és petit en extensió però llarg en possibilitats de recerca perquè és un text antic que té 2.000 anys i per aprofundir des de qualsevol punt de vista hi ha moltes possibilitats, com en qualsevol ciència històrica. Al centre hi ha Jesús, una figura molt atraient i molt subjecte de debat.

Tenen discrepàncies?

El que hi ha és un gran ventall de posicions i és lògic. Si hi ha discrepàncies sobre la guerra de Corea i fa 50 anys, imagineu com n'hi ha d'haver al voltant d'una persona que va néixer fa 2.000 anys, que no era un prohom de l'imperi i que, a sobre, no va escriure res.

Alguna altra figura que provoca passions?

Pau, sens dubte, el teòleg, que va néixer a l'Àsia, l'actual Turquia, i que era jueu com Jesús. Les influències sobre el seu pensament són un gran tema..., en el fons el que analitzem és el segle primer en dos grans àmbits, el jueu i el grecoromà, i la fusió de mons que va suposar. El cristianisme va néixer d'una fusió i una fusió és sempre difícil d'analitzar perquè hi ha un encreuament d'influències brutal.

La Bíblia, el llibre més estudiat, és poc coneguda pels joves?

El problema que tenim actualment és que les generacions que pugen ho fan amb una tendència al desarrelament; la transmissió de la cultura es fa amb molta dificultat. Una cosa que s'havia transmès de generació en generació, com les cançons, la cultura populars, el món simbòlic, no passa. Seria un suïcidi cultural pensar que hem d'extirpar la Bíblia. La Bíblia és patrimoni cultural de la humanitat i així se l'ha de jutjar. És un llibre de tots; la nostra societat, la nostra cultura, la història... no s'entenen sense ella.

A molts se'ls fa una muntanya llegir-se-la.

La Bíblia és un llibre imprescindible que, és veritat, parla sobre Déu, però sobretot parla de l'home: de l'amor, de l'odi, de la venjança, de l'assassinat de l'altre, de l'amistat... No és un llibre de cotó fluix, és un llibre vital, per això ha inspirat tanta gent: escriptors, pintors, poetes..., tota la cultura gira al voltant de la Bíblia. Els grans relats bíblics són relats carregats de vida. No és allò d'un angelet que baixa i toca el violí... no!. La Bíblia està impregnada de la vida que els humans fem..., és un llibre d'acció. És història..., és terriblement atractiva i útil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.