Societat

Efemèrides

Memòria d'un aiguat

Quan l'aigua fa mal

Avui es compleixen 25 anys dels forts aiguats que van inundar carrers i van provocar danys greus a l'Alt Empordà

Es va esfondrar una casa a Cadaqués, van desallotjar gent, bona part de la comarca es va quedar sense llum diversos dies i va tenir una incidència especial a la Jonquera, però també a Roses i el Port de la Selva

Hi ha una imatgeen què es veu una màquina escurabutxaques surant al mig de la Jonquera

Els dies 13 i 14 d'octubre del 1986, l'Alt Empordà va viure els aiguats més importants de la comarca, tot i que més petits que les històriques inundacions que van fer unir la Muga i el Fluvià l'any 1940. Aquella tempesta dels anys vuitanta va negar carrers i va provocar múltiples danys, amb carreteres tallades, comerços inundats, gent desallotjada, cotxes arrossegats per la corrent i fins i tot una casa esfondrada. Afortunadament, no es van haver de lamentar víctimes.

Avui es compleixen vint-i-cinc anys d'aquella tempesta que va ser especialment dura a la Jonquera el dia 13 d'octubre, però que l'endemà afectaria també sobretot Cadaqués, però també el Port de la Selva i Roses, entre d'altres punts.

La tamborinada va ocupar dues portades d'El Punt consecutives amb els titulars Un fort aiguat talla les carreteres i provoca danys greus a l'Alt Empordà i L'aiguat ensorrà ahir una casa a Cadaqués. La primera informació anava acompanyada d'una imatge de la Jonquera amb una màquina escurabutxaques surant al mig del carrer. L'endemà les fotografies de l'estat de la casa que es va endur l'aigua i els cotxes arrossegats per la riera acaparaven la primera plana.

A la Jonquera els danys van ser tan importants que el llavors alcalde accidental, Jaume Fiol, va plantejar la necessitat de demanar la declaració de zona catastròfica. La tempesta va durar tres hores i va negar els carrers de la població fronterera. El Llobregat es va desbordar i va obligar a desallotjar els veïns i 350 nens de l'escola. Els comerciants també es queixaven després de l'aiguat que se'ls havien inundat les botigues i que les destrosses s'afegien a les ocasionades feia uns mesos per la nevada.

Sense llum diversos dies

Mentrestant a moltes zones de l'Empordà es van quedar sense llum per un tall de subministrament que va durar encara uns quants dies i que va tenir afectacions intermitents. Les línies elèctriques no van aguantar els 150 litres per metre quadrat que havien caigut en poques hores.

L'endemà, 14 d'octubre, el temporal va tornar a afectar la comarca i aquesta vegada va ser la població de Cadaqués la que va patir la incidència més important, amb l'ensorrament d'una casa al centre de la vila per la força amb què baixava l'aigua de la riera de Sant Vicenç. El corrent també va arrossegar una dotzena de vehicles, mentre l'aigua desbordada ho inundava tot: garatges, baixos comercials, cases... Segons es recollia en la crònica de l'endemà a El Punt, la força de la riera va fer que alguns d'aquests cotxes acabessin a les aigües de la badia.

Tampoc a Roses i al Port de la Selva no es van salvar de les destrosses de la tromba d'aigua. La riera rosinca Ginjolers també es va desbordar i va arrencar dos ponts, a la vegada que s'enduia vehicles aparcats. Les barques amarrades es van estavellar i es van trencar vidres de finestres en diversos punts.

L'aiguat va afectar altres àrees al Baix Empordà.

Un mal any a l'Alt Empordà
El 1986 va ser un mal any per a la comarca de l'Alt Empordà. No només va viure aquest episodi d'aiguats sinó que abans de les tempestes d'octubre ja havia patit l'efecte de les nevades aquell mateix hivern i dels incendis, pocs mesos abans. Tant els aiguats com els incendis van ser portada d'El Punt en diverses ocasions aquell any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

girona
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró
llengua

El govern aprova el decret per als projectes lingüístics de centre

barcelona
Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

societat

Els somnis dels infants gironins omplen el carrer Nou

girona

Mataró tindrà una nova roda de fira de 30 metres i més dies amb descomptes

mataró