Escapades

Piscines naturals

Descobrim les zones de bany amagades als rius dels Ports, a cavall entre les comarques de la Terra Alta i el Matarranya

En un riu, un toll (o gorg, o gorga), és un indret on l'aigua té una profunditat més gran que la mitjana i té poc moviment. Al Parc Natural dels Ports aquests tolls són autèntiques piscines naturals formades en la roca calcària. Són racons tranquils, de fàcil accés, i que a l'estiu conviden a fer-hi una remullada tot gaudint de l'entorn natural en què es troben. Aquí us en proposem uns quants que es troben situats a pocs quilòmetres de distància l'un de l'altre, a l'àrea compresa entre els municipis d'Horta de Sant Joan i Arnes, a la comarca de la Terra Alta, i Lledó i Beseit, al Matarranya. Es tracta de gorgs formats als rius Algars, Estrets i Ulldemó, afluents del Matarranya, i al riu Canaletes, que desemboca directament a l'Ebre.

El toll del Vidre (riu Algars)

Situat dins el terme municipal d'Arnes, a uns 7 quilòmetres del poble aproximadament. Cal anar fins al final del poble, on trobarem un indicador a l'esquerra. A partir d'aquí comença una pista asfaltada que després es converteix en camí forestal i que ens portarà ben bé fins al toll. Podem deixar el cotxe a l'aparcament que hi ha al costat i baixar fins al toll per les escales que s'hi han habilitat. El toll té un petit salt d'aigua que el fa molt atractiu i arran d'aigua hi queda una platgeta de pedres ideal per estirar-hi la tovallola.

El toll de la Presó (riu Algars)

És el gorg que hi ha més a prop d'Arnes, a menys de dos quilòmetres per una pista forestal de fàcil accés en vehicle. El camí surt de davant de l'Hotel Vilar Rural d'Arnes i és una bona opció per fer una caminada si s'està allotjat en aquest establiment. És un paradís per a aquells a qui agrada saltar a l'aigua des d'una certa alçada.

El toll Blau (riu dels Estrets)

Situat també dins del terme municipal d'Arnes, aproximadament a uns 10 km del poble. S'hi accedeix per una pista asfaltada que surt del costat de les escoles. Haurem de fer uns 25 minuts en cotxe i després començar una caminada d'uns 15 minuts fins al toll. És un lloc molt concorregut a l'estiu i cal estar molt atent perquè és fàcil veure la cabra hispànica passejant-se per l'entorn.

L'assut de Lledó i l'Ullal (riu Algars)

A la carretera d'Horta de Sant Joan a Arnes cal prendre el trencant de Lledó. Seguirem aquesta carretera fins passar per sota del gran pont que travessa el riu Algars, que actua de frontera administrativa entre les comarques de la Terra Alta i el Matarranya. El pont formava part de l'antiga via de ferrocarril, avui reconvertida en via verda. Tan bon punt deixem enrere el pont trobem un indicador on diu “zona de banys”. Hi ha una àmplia zona d'aparcament a tocar de la zona de bany.

Les Pesqueres (riu Ulldemó)

Ja dins la comarca del Matarranya, a Beseit, trobem les Pesqueres, un seguit de piscines naturals que es formen al riu Ulldemó, de molt fàcil accés i un indret fantàstic per banyar-se als peus del Parc Natural dels Ports. La zona està molt ben indicada des de dins del poble, des d'on surt una pista asfaltada d'uns 8 km.

Les Olles (riu Canaletes)

Les Olles, dins el terme municipal d'Horta de Sant Joan, són un conjunt de gorgues de força profunditat, a les quals es poden realitzar salts des de la roca, així com remuntar un petit tram del riu Canaletes. S'hi accedeix des d'Horta de Sant Joan, per la ruta que passa als peus del convent de Sant Salvador, a la muntanya de Santa Bàrbara, tot i que no cal agafar el desviament cap al convent, sinó seguir les senyalitzacions cap a les Olles. A tocar de les gorgues hi ha una zona d'aparcament i les roques de les vores són força planes per estirar-hi la tovallola i prendre el sol.

PER ARRIBAR-HI

Es pot accedir a aquesta zona dels Ports des de Tortosa, per la C-12, o des de Gandesa, per la carretera de Bot. Per anar a Beseit des d'Arnes cal agafar l'A-231 en direcció a Vall-de-roures.
Web oficial de la Terra Alta: www.terra-alta.org
Web oficial de la comarca del Matarranya: www.portalmatarranya.es


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA