Societat

sant joan

La Flama del Canigó, símbol de la unitat

Des del cim del Canigó, lloc des d'on es porta el foc de Sant Joan, la flama arriba arreu dels Països Catalans

Sant Joan és una de les festes més importants del calendari festiu català, “potser de les més participatives”, indica Montse Flores, membre de l'associació cultural Carrutxa amb seu a Reus, dedicada a la recerca i la difusió de la cultura popular, com ho demostra que es desenvolupi al carrer, on es fan fogueres, revetlles... “El foc esdevé un complement indispensable fonamental de la nostra cultura i un element indispensable de la festa de Sant Joan –diu Flores–, el foc en forma de foguera, en forma de pirotècnica amb els petards que es llencen, en forma de correfoc” i amb l'arribada de la Flama del Canigó; “un altre complement de la festa amb una forta càrrega reivindicativa i d'unió de la Catalunya del Nord i la Catalunya del Sud, de tots els Països Catalans”.

La flama es va a buscar al cim del Canigó, lloc de referència nacional, des de 1955 i la porten en avió a Perpinyà des d'on es reparteix als pobles de parla catalana. A Reus, on la flama va venir ahir de la mà dels alumnes de l'escola Joan Rebull després de recollir-la al camí de Tarragona i dipositar-la al peveter de la plaça del Mercadal, “el grup sardanista de l'època franquista era qui inicialment s'encarregava de portar-la, i dels molts pobles de l'entorn que venien a busca-la; Ulldemolins hi va haver uns anys que ho feia corrents amb relleus”, explica Flores. És un dels moments a l'any, a més, en què el gegant Carrasclet, “un personatge que recorda la lluita del país”, surt en cercavila.

A Tarragona, la flama va arribar ahir, com és tradició, al barri del Serrallo, on va ser rebuda al vespre amb una tronada i la proclama a càrrec dels Diables de Voramar i la Víbria. L'acte va ser la prèvia per a l'encesa de la foguera a mitjanit a la plaça de la Font i la cercavila de foc, amb els grups de diables locals i dos de convidats.

La flama la van dur fins a Valls des del Canigó atletes de muntanya, de triatló i de l'escola d'atletisme del club vallenc, FACVAC. A la plaça del Pati, el foc es va repartir entre barris i entitats.

LA FRASE

El foc, component fonamental de la nostra cultura, és un element indispensable de la festa
MONTSE FLORES
MEMBRE DE L'ASSOCIACIÓ CARRUTXA DE REUS

LA DATA

1955
és l'any que va començar la iniciativa d'encendre un foc al cim del Canigó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona