Reportatge

Sense tos ni afonia

L'(A)phònica de Banyoles ofereix 16 actuacions i molts remeis naturals perquè la veu arribi a la ciutat amb més força que mai

Ehem Ehem és el lema del 8è Festival de la Veu de Banyoles i les pastilles Juanola, la icona. Com sempre, la imatge gràfica i la promoció d'(A)phònica és brillant i si en altres edicions el fil conductor, ideat per Nifava, havia estat el silenci, el rumor o el karaoke, aquest cop l'excusa identitària són els remeis per aclarir la veu. Sense tos, afonia i galls, doncs, es podrà disfrutar d'un festival concentrat en tres dies –del 24 al 26 de juny–, però amb molta intensitat i dinamisme, ja que manté el mateix nombre d'activitats que en la passada edició. Així, es podran veure setze actuacions musicals i una desena d'activitats paral·leles per a tots els públics. A més, es tracta d'una ocasió perfecta per veure amb uns altres ulls o descobrir per primer cop alguns racons emblemàtics i històrics de la ciutat. Durant aquests dies, a banda de ser una plaça, un parc, un mirador , un estany, un claustre o un carrer, aquests espais es converteixen en escenaris i en un punt de trobada de tots aquells que volen compartir música i cultura.

Seguint la línia del festival, les actuacions d'artistes de reconeguda trajectòria compartiran protagonisme amb d'altres menys coneguts. D'aquesta manera, es podran escoltar veus tan destacades com és la de Sílvia Pérez Cruz, que presentarà el seu últim disc al costat del contrabaixista Javier Colina; la de la cantant i actriu Najwa Nimri; les veus a cappella del grup austríac Bauchklang; l'espectacle d'homenatge a Miguel Hernández Ojos de mil años; el soul de The Pepper Pots; el jazz català de la jove Andrea Motis; la vitalitat de la música pop amb el quintet mallorquí Antònia Font; i els guanyadors del Sona 9, La Iaia, entre altres. Tampoc hi faltarà la presència d'artistes i companyies locals com és Cor de Teatre, amb el seu espectacle Operetta o la presentació oficial del primer disc de la banda Caiko.

Després dels concerts i espectacles, l'altre gran atractiu de l'(A)phònica són les activitats paral·leles. Per segon any consecutiu s'hi portarà a terme una estada de L'Estiu És Teu, on els participants, nens i nenes de 8 a 16 anys, treballaran la veu i la seva tècnica d'una manera lúdica i interactiva. També criden l'atenció els menús que per a l'ocasió han preparat els restaurants del Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany amb les pastilles Juanola entre els ingredients.

Pel que fa a les exposicions aquesta edició, se'n podran visitar tres: Una imatge comestible (Espai Eat-Art-Lluís Vilà), una narració visual del procés creatiu de la imatge del festival, així com sobre l'origen i l'evolució de les pastilles Juanola; Veus de la Mediterrània (Museu Darder), un muntatge sobre les diferents parles d'aquesta àrea geogràfica; i (a) 2011 (Biblioteca), documentació de tota mena relativa als artistes que intervenen al festival d'aquest any. El programa també inclou tallers –un, dedicat a les corrandes–, la Trobada de Cantaires (Crespià, dia 26, a les 18.30 h) i el tradicional camp de treball en què els inscrits aprenen a treballar en un festival.

Festival artesà

Tot i les xifres de l'any passat –el festival va aplegar més de 15.000 assistents–, l'(A)phònica es continua definint com una proposta popular però petita i artesana que té la implicació de desenes d'entitats, institucions i professionals de Banyoles, a més dels organitzadors. També cal tenir en compte que la majoria d'actes són gratuïts i els que són de pagament s'intenten fer a preus assequibles.

PER ARRIBAR-HI

Tren: l'estació més propera per arribar a Banyoles és la de Girona (www.renfe.es).
Autobús: la companyia Teisa té un servei regular des de diversos llocs (www.teisa-bus.com).
Cotxe: Autopista AP-7, sortida 6 (Girona Nord) i seguir per la carretera C-66.
Dies: Del 24 al 26 de juny.
Espais: En una vintena d'espais que s'adeqüen a cada estil musical.
Edició: Vuitena.
Preus: Més d'un 75% d'actuacions gratuïtes.
A la xarxa: www.aphonica.banyoles.cat www.myspace.com/aphonica Facebook: (a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles. Twitter: @aphonicabny
Oficina (A)phònica: Plaça dels estudis 2. Divendres 24 de 16 a 18.30 h i dissabte 25 i diumenge 26 de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 18.30 h.

Els espais

J.P.

El festival d'enguany disposa d'una vintena d'espais repartits en indrets emblemàtics de Banyoles. Es mantenen escenaris com el de la Muralla, el mirador Joan de Palau (puig d'en Colomer), el claustre del monestir de Sant Esteve, l'Auditori de l'Ateneu, el Teatre Municipal, la plaça del Teatre i l'església de Santa Maria dels Turers. A més, recupera l'escenari del Club Natació Banyoles, un espai únic al costat de l'estany; i incorpora l'Espai Eat Art-Lluís Vilà, els pisos de Cal General i la sala El Monjo, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses