Societat

TRIBUNALS

Un subinspector dels Mossos, imputat per protecció a ‘narcos'

Un jutge de Barcelona, que inculpa cinc agents més, assegura que el cap policial d'Anticorrupció va alertar un grup de traficants que era investigat pel jutjat

El conseller Felip Puig afirma que són policies “impecables”

El magistrat considera que el subinspector ha comés sis delictes

El cas de corrupció policial (amb agents dels Mossos i de la Guàrdia Civil imputats) i de tràfic de drogues d'un destacat grup de narcotraficants que investiga un jutge de Barcelona s'embrolla i força. El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, ha determinat que el subinspector Antoni Salleras, cap de la unitat d'Anticorrupció dels Mossos, sigui imputat per suposadament haver afavorit aquesta banda de traficants que havia d'investigar per ordre del jutge. El magistrat també considera imputats dos sergents, dos caporals i un agent d'aquesta unitat, que realitzava les escoltes telefòniques als delinqüents, i suposadament van ocultar al jutjat converses compromeses i de comissió de delictes.

El fiscal no dóna suport a les imputacions. I el conseller d'Interior, Felip Puig, va sortir ahir en defensa dels sis mossos imputats. “Desitjo que aquesta instrucció vagi al més ràpid possible perquè es demostri el que jo crec: la impecable actuació de la Policia de Catalunya”, va afirmar, i va afegir que els agents tindran “tot el suport polític i jurídic”.

En la interlocutòria, difosa ahir, el magistrat resumeix, amb detall, que aquesta operació es va iniciar d'ofici pel seu jutjat el 22 de juny del 2009 i va encarregar als Mossos que investiguessin una operació de tràfic de drogues, en què es va punxar els telèfons de tres suposats traficants. Precisa que la investigació va ser assumida per l'anomenada “unitat adscrita” de Mossos, dirigida per Salleras, la qual es va crear –segons va explicar al jutge un dels agents ara imputats– per investigar el cas dels prostíbuls Riviera i Saratoga, amb agents de la Policía Nacional imputats. Curiosament, en el cas dels prostíbuls hi ha com a testimoni clau Manuel Gutiérrez Carbajo, confident policial, i ara imputat pel jutge Aguirre, que el considera el cap dels narcos.

El magistrat afegeix que va alertar la unitat dels mossos que transcrivia converses de “dubtosa utilitat probatòria”. I per “la seva ineficàcia”, va encarregar al servei d'assumptes interns de la Guàrdia Civil i a la divisió d'afers interns dels Mossos la investigació, que va fer un “tomb”. La Guàrdia Civil va alertar d'un atestat irregular a la comandància de Sant Andreu de la Barca i una quinzena d'agents de la Guàrdia Civil van quedar imputats. La investigació feta per divisió d'afers interns dels Mossos va destapar un segon ramal del cas: mossos conxorxats amb els narcos. El principal, el subinspector de la comissaria de Vilanova i la Geltrú, Josep Ranea, el qual –diu el jutge– “cobrava 1.000 euros del grup criminal, extres a banda, proporcionant-los informacions confidencials de bases de dades policials i cobertura amb cotxes patrulla”. La tercera branca d'aquest enverinat cas és la imputació del sotsdirector de l'oficina Antifrau, Carles Quílez, per suposadament haver acceptat regals de Gutiérrez Carbajo a canvi d'informació.

El magistrat afirma que almenys hi ha tres converses sospitoses no comunicades al jutjat per la unitat de Salleras, al qual imputa sis delictes: omissió del deure de perseguir delictes; ocultació de documents; revelació de secrets (“presumptament va alertar membres de la banda que eren investigats per la seva unitat”, diu el jutge); falsedat en document públic, obstrucció a la justícia, i encobriment o tràfic d'estupefaents.

Respecto la decisió de la justícia, però confio plenament en la innocència dels sis mossos imputats
Felip Puig
conseller d'interior

Els Mossos diuen que és “una caça de bruixes”

La resolució va ser rebuda amb “estupor” pel cos dels Mossos, que la considera “ofensiva i desproporcionada”. Des de la policia catalana es creu que el jutge Aguirre ha actuat per “venjança”, ja que els ara imputats es van negar a punxar “d'ofici” els telèfons d'uns guàrdies civils –que podrien estar vinculats amb uns traficants– en determinar que “no hi havia indicis”. “És una caça de bruixes”, van dir des de la policia, que van recordar que els imputats acumulen una seixantena de felicitacions i medalles. “Tenen la nostra total confiança”, van concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA