Reportatge

Per la Terra Alta, entre vinyes i cellers

Batea és el marc de la Fira DOTA, una bona ocasió per gaudir dels paisatges de la comarca i, sobretot, dels seus vins

Batea acaba de celebrar el cinquantè aniversari del seu celler cooperatiu i ara convida tothom a la Fira DOTA, una mostra que aplega cellers que produeixen vins de la denominació d'origen Terra Alta (DOTA), que se celebrarà aquest diumenge. I és que la cultura del vi està intimament lligada al poble des d'antic. De fet, és el municipi amb més superfície vitícola de la comarca. Aquestes vinyes s'escampen per dos sectors, Vila Avall i Vila Amunt, amb microclimes diferents. Vila amunt, les partides estan situades a major altitud respecte el nucli urbà, amb el clima propi de l'altiplà de la Terra Alta. Vila Avall comprèn la zona amb menys altitud i un clima més calorós i, per tant, el raïm hi madura més aviat. Tot plegat fa que aquests vins tinguin unes característiques molt peculiars.

La Ruta del Vi

La fira DOTA pot ser una bona ocasió per descobrir aquests vins i fer una passejada per la comarca. El Consell Comarcal de la Terra Alta proposa fer-ho en la Ruta del Vi, un recorregut que s'inicia a Gandesa, que fa camí entre vinyes i que s'atura a set pobles: Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca, Batea, Caseres, Bot i el Pinell de Brai.

La ruta comença a Gandesa. A la capital de la comarca hi té la seu el Consell Regulador de la DO Terra Alta. A més, s'hi ha de visitar el celler cooperatiu, un edifici modernista de Cèsar Martinell. Com els altres cellers que va signar aquest arquitecte, l'edifici conjuga la bellesa de les formes amb les necessitats que tenien els pagesos per elaborar el vi. Les seves voltes a la catalana li ofereixen un aspecte lleuger però també una gran resistència. A l'exterior, destaquen els dipòsits d'aigua alçats sobre la coberta.

A cinc quilòmetres de Gandesa, el Poble Vell de Corbera d'Ebre s'ha convertit en un monument a la pau, que cal visitar. Des de Corbera, en surten diverses valls que comuniquen amb la plana de Gandesa o amb l'altiplà de Vilalba dels Arcs i la Fatarella. Anant cap a Vilalba, per la vall de Canyelles, s'hi troben vinyes a banda i banda de carretera i, a més, es poden admirar els marges de pedra en sec amb què durant segles s'han delimitat costers i bancals. A Vilalba dels Arcs hi ha diversos cellers inscrits a la DO Terra Alta.

El recorregut continua per la carretera TV-7231 cap a la Pobla de Massaluca, on els pagesos destinen els trossos a la vinya, però també a l'ametller i l'olivera. Tres quilòmetres abans d'arribar al poble, cal seguir la pista que mena fins a Batea.

Garnatxa blanca

A Batea cal fer aturada per visitar la fira, ambl'oferta de vint-i-un cellers. S'hi podrà comprar vi de la darrera collita i també fer degustacions. Al migdia, tindrà lloc l'acte de lliurament dels primers premis Terra Alta Garnatxa Blanca. Jaume Martí, secretari del Consell Regulador de la DOTA, destaca: “El vi més emblemàtic de la Terra Alta és el vi blanc, especialment l'elaborat amb garnatxa blanca”. Cal dir que aquesta zona és la regió vinícola mundial amb una concentració més alta d'aquesta varietat de raïm, amb 1.300 hectàrees plantades, cosa que suposa el 90% de les plantacions catalanes. Així doncs, els premis reconeixeran una persona que s'hagi significat pel coneixement, foment i divulgació tècnica de la garnatxa blanca i també s'atorgaran nou distincions honorífiques Onofre Català, als titulars de les vinyes de garnatxa més velles de cada terme municipal.

D'altra banda, durant la fira es promocionarà el llançament del distintiu Terra Alta Garnatxa Blanca, una etiqueta creada pel Consell Regulador que acredita un nivell superior de qualitat i la singularitat dels vins. A Batea cal passejar per la Vilaclosa, el nucli antic que manté el traçat medieval, amb carrers porxats, construccions de carreus... Entre els edificis més interessants hi figura l'església parroquial de Sant Miquel, la capella del Portal, la porta de Cavallets, les torres del Castellà i Martí, que recorden que el poble havia estat emmurallat. I entre les construccions curioses, cal citar la font de Llavar, l'aqüífer que abastia el poble d'aigua i que encara conserva els safareigs.

Fent camí

La Ruta del Vi continua cap a Caseres, amb un recorregut que s'enfila fins el mirador de les Planes d'Almudèfer. Continuant per l'N-240, en direcció a Gandesa, el camí cap a Bot baixa cap a la plana i ofereix vistes magnífiques dels conreus de vinya. A dinou quilòmetres de Bot, hi ha el Pinell de Brai, on finalitza aquesta ruta. Al Pinell és imprescindible visitar el celler cooperatiu. També és obra de Cèsar Martinell i per la seva bellesa i grandiositat és conegut arreu com la Catedral del Vi. La façana està decorada amb ceràmica de Xavier Nogués, amb escenes al·legòriques a la vinya i el vi.

PER ARRIBAR-HI

A Gandesa A la capital de la comarca s'hi pot arribar per la per la carretera N-420, per la C-230 i per la C-235.
Ruta del Vi. Aquesta ruta proposada pel Consell Comarcal de la Terra Alta és de 70 km. Més informació a: www.terra-alta.altanet.org

DADES D'INTERÈS

Fira DOTA a Batea. Dia 10 d'abril Pavelló Poliesportiu Municipal D'11 a 14.30 i de 17 a 20 h A les 12 h, lliurament de premis Entrada lliure Tiquet 5 degustacions + copa Riedel, 8 euros. www.batea.altanet.org
Consell Regulador de la Terra Alta. Espai del Vi i l'Oli Ctra. Vilalba, 31 Gandesa Tel. 977 421 278 www.doterraalta.com http://crdota.com/

Un espai dedicat al vi i l'oli de qualitat produïts a la comarca

Ubicat a la seu del Consell Regulador, l'Espai del Vi i l'Oli està dedicat al foment de la denominació d'origen (DO) Terra Alta i de la denominació d'origen protegida (DOP) Oli de la Terra Alta. L'espai té un Centre d'Interpretació, amb exposicions permanents sobre el territori i la cultura de l'oli i del vi; una Vinoteca, una botiga de venda al detall de vins de la DO Terra Alta, amb més de 100 vins i una mostra d'olis verges extra; i una Aula del Tast, on es duen a terme cursos de tast i degustacions comentades, amb un servei adreçat a grups d'entre 5 i 20 persones que s'ha de reservar prèviament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA