Societat

Els Camins de la Retirada, entre reflexió i homenatges

La setmana de commemoracions concentra nombrosos actes entre Argelers, Cotlliure i Banyuls

Els Camins de la Retirada, la setmana protagonitzada pel FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode) concentra, entre dijous i diumenge, un ampli seguit de manifestacions.

Sota el lema de “Memòria i justícia”, l'associació organitza conferències, exposicions, concerts, homenatges i una caminada per recorreguts que molts refugiats van prendre per travessar la frontera i arribar als primers pobles nord-catalans.

Aquest dijous a les 6 de la tarda, a l'espai Jules Pams d'Argelers, el CIDER (Centre d'Interpretació i de Documentació sobre l'Exili i la Retirada) presenta l'exposició sobre els 10 anys de commemoració de la Retirada a Argelers amb la presentació del llibre de Gregory Tuban i Felip Solé Camp d'Argelers, 1939-1942. La presentació serà seguida d'un aperitiu.

Divendres, al mateix lloc i també a les 6 de la tarda, tindrà lloc la conferència de Mari-Carmen Rodriguez, de les universitats de Friburg (Suïssa) i Oviedo sota el títol: La “judicialització” pot curar el passat traumàtic de l'Espanya contemporània? La conferència serà seguida d'un concert amb un duo d'arpes i d'un aperitiu.

Dissabte, la marxa simbòlica portarà els participants des del coll de Banyuls fins a l'ajuntament de Banyuls. Un monòlit serà instal·lat al coll. Un servei de minibusos serà organitzat per donar facilitats a les persones que no poden fer tot el recorregut a peu.

També dissabte, a Argelers, a l'espai Jean-Carrere, es podran visitar exposicions sobre la Retirada, de fotografies de la repressió, un saló del “llibre anti-franquista” i estands d'associacions a partir de les 10 del matí. A les 3 de la tarda, una ofrena floral tindrà lloc al Cementeri dels Espanyols. La diada de dissabte s'acabarà amb la projecció del film Les enfants perdus du franquisme de Montserrat Armengou.

Diumenge, a Cotlliure, es retrà homenatge a Antonio Machado al Centre cultural a partir de les 9 del matí. Després de les al·locucions del batlle de Cotlliure i del president de la Fundació Machado, es lliurarà el premi internacional de literatura Antonio Machado. Els participants es desplaçaran després fins al cementiri marí de Cotlliure per un homenatge floral a la tomba del poeta.

A la tarda, a les 3, un espectacle de lectures poètiques i música tindrà lloc amb els Baladins d'Icarie.

Informacions:

FFREEE: 06 19 86 02 00 [email protected] http://ffreee.typepad.fr

CIDER: 04 68 95 85 03



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, setze mesos després de la municipalització del servei

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot
societat

Simulacre d’un atac amb ferits amb més de 500 alumnes i professionals sanitaris

Tortosa

El Celler de Can Roca torna a apadrinar la Campanya “Cava amb Cor”

girona
societat

Demanem que es modifiquin els plans d’ordenació a la Terra Alta per aturar projectes eòlics

Batea
societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró