Societat

comerç

L'Estat francès recula i vol continuar limitant l'entrada de tabac a la frontera

Els estanquers nord-catalans mantenen la mobilització per diumenge al Pertús

Els diputats decidiran dilluns si s'aixequen o no les limitacions actuals

La comissió de Finances de l'Assemblée Nationale francesa es va pronunciar dimecres pel manteniment de restriccions a la importació de tabac en territori francès. La setmana passada, el govern francès havia anunciat la seva intenció de suprimir la limitació actual que prohibeix passar més de cinc cartrons de tabac per persona a la frontera. La mobilització dels estanquers de l'àrea fronterera, que resultarien perjudicats per l'entrada lliure de tabac més barat de l'Estat espanyol, ha fet replantejar el projecte. Argumentant que el tabac “no és un producte qualsevol”, els membres de la comissió de Finances proposen mantenir les restriccions a la importació de tabac, per motius de salut, i per protegir els estanquers de les zones frontereres. Aquesta actitud, però, va contra les directives de la Comissió Europea, que exigeix a l'Estat francès una lliure circulació del tabac a Europa. Tot queda pendent ara de la sessió de l'Assemblée Nationale francesa del proper 8 de desembre, en el curs de la qual els diputats decidiran si s'aixequen o no les restriccions actuals. Els estanquers de la Catalunya del Nord mantenen la manifestació convocada al Pertús per aquest diumenge, 5 de desembre. Manifestacions semblants han estat convocades al llarg de tota la frontera del Pirineu. Les organitzacions sindicals dels estanquers volen mantenir aquesta pressió com a mínim fins al 8 de desembre. A més del perjudici que representaria per a aquest sector l'entrada lliure de tabac, ara veuen una altra amenaça: la mateixa comissió de Finances que proposa mantenir restriccions a la importació també ha obert la porta d'un altre augment del preu del tabac a l'Estat francès (d'un 4%), que s'afegiria a l'augment d'un 6% que va entrar en vigor al mes de novembre.

LA XIFRA

86
És el nombre d'estanquers
que han tancat en els últims set anys a la Catalunya del Nord, un 25 per cent dels que hi ha en total.

LA DATA

08.12.10
Els diputats francesos
decidiran dilluns si se suprimeixen les restriccions a la importació de tabac, tal com ho reclama la Comissió Europea.

LA XIFRA

30%
El preu d'un paquet
de cigarrets al sud de la frontera és entre un 20 i un 30% més barat del que costa a l'Estat francès.

Un any per evitar la multa europea

La Comissió Europea exigeix a l'Estat francès que compleixi amb la lliure circulació de productes definida pels acords de Schengen. Tot i això, François Baroin, ministre francès del Pressupost, declarava dimecres al matí, en una entrevista a la ràdio RMC, que l'Estat francès encara disposa d'un marge de maniobra amb la Comissió Europea. “Discutirem amb la Comissió per proposar un altre límit; tenim un any per evitar una forta multa”, va dir el ministre a la ràdio. La multa vindria del Tribunal de Justícia de Luxemburg, si l'Estat francès es nega a aixecar les restriccions, tal com demana la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS