Societat

La contra

El primer fill predilecte

La mort de l'estudiós Lluís Parera provoca que l'Ajuntament de Sant Cebrià s'hagi de dotar del primer reglament que reguli les distincions honorífiques dels veïns més il·lustres

Lluís Parera, conegut i reconegut estudiós de la història local de la Vallalta, va morir el setembre passat als 86 anys a Sant Cebrià de Vallalta. Tot i no ser-ne fill, el seu amor i dedicació al poble va ser una constant en els últims vint anys de la seva vida, durant els quals va esmerçar molts esforços a recopilar tros a tros la història del municipi. A banda de ser un autor prolífic, va ser el cap visible de la creació del Centre d'Estudis de Sant Cebrià (CESC), un projecte ambiciós, però malauradament amb pocs recursos, que va començar a caminar l'any 2000. Parera, un home alt i elegant, sorrut i amb el do de l'oratòria, va mantenir amb tossuderia la defensa de la conservació de la memòria històrica i va recopilar amb paciència centenars de documents i materials ben diversos que formen l'arxiu de l'entitat. En aquesta recerca dels orígens del poble, Parera va redescobrir, per a tots aquells que ho havien oblidat, el llegat que la Inquisició va deixar al poble amb la construcció de l'única presó per a heretges de tot Catalunya. El seu descobriment el va blasmar en el llibret La inquisició a Sant Cebrià. Narracions vora el foc, al qual també cal afegir El hombre, una etapa de la evolución, La gent de Sant Cebrià. Història d'un poble i en el camp de la filosofia La utopia i Connexió amb Planeta Harmonia.

En qualsevol cas, la seva desaparició va afavorir que l'Entesa d'Esquerres per Sant Cebrià madurés la moció que finalment va presentar en el darrer ple municipal. Hi demanava que l'Ajuntament nomenés a títol pòstum Lluís Parera fill predilecte de Sant Cebrià. Alhora, proposava que li fos dedicat un carrer o una plaça “amb una breu ressenya a la seva persona i contribució al poble”. Finalment, també incloïa que els Jocs Florals que s'organitzessin a partir d'ara al municipi portessin el nom de l'estudiós. Malgrat la bona voluntat de la formació i l'acceptació de la resta de forces polítiques, aviat es va veure que la proposta no podia prosperar. Per què? “Perquè Sant Cebrià no disposa a dia d'avui de cap reglament que reguli l'atorgament de distincions honorífiques als veïns il·lustres”, explica l'alcalde, Jaume Borrell (CiU), que afegeix, però, que la petició de l'Entesa va ser recollida pel nou regidor de Cultura, Jordi Marqueño, que és a punt d'enllestir un document en aquest sentit. “És molt probable que portem a aprovació el reglament en el proper ple”, va precisar l'alcalde, que es mostra convençut que amb la normativa a la mà el reconeixement a Lluís Parera no es farà esperar, però considera que serà més fàcil trobar un carrer o plaça on penjar-hi una placa amb el seu nom que no pas dedicar-li un concurs literari del qual el poble està més mancat. Es faci el que es faci, però, serà una decisió encertada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.