Societat

Comerç

El Pertús encara viu del nord

Els veïns de la Catalunya del Nord continuen baixant a comprar licor, tabac i carburant, perquè encara els surt més barat, tot i la pujada de l'IVA

Els comerços han notat una disminució però poc important

La pujada d'impostos no ha fet canviar aquesta gairebé tradició dels nord-catalans

Cues de gent a la caixa del supermercat amb carretons d'anar a comprar plens a vessar d'ampolles de licor, i estancs d'on surt tothom amb bosses plenes fins a dalt de cartrons i cartrons de tabac. Aquestes són dues imatges molt habituals al Pertús, que encara rep milers de veïns de la Catalunya del Nord –sobretot del voltant de Perpinyà– que baixen a comprar-hi aquests tipus de productes perquè els surten més econòmics que no pas als supermercats de més a prop de casa.

La majoria de visitants –ens diuen els comerciants del Pertús– també ho aprofiten per emplenar el dipòsit de carburant, un altre dels productes que més diferència de preu presenten en relació amb el de les benzineres franceses. “A les gasolineres de la Jonquera hi veus gent omplint el dipòsit i també fins i tot amb garrafes de gasolina”, ens explica una de les dependentes d'un supermercat. La pujada de l'IVA i els diversos increments de preu d'aquests productes no han fet canviar aquesta ja gairebé tradició que va substituir la que molts gironins tenien d'anar a buscar sucre i formatge a Perpinyà fa uns anys. I és que molts veïns del nord troben que, malgrat tot, encara hi ha prou diferència de preu entre un costat i l'altre del Pirineu perquè surti a compte fer uns quants quilòmetres per adquirir unes quantes ampolles de pastís –un licor molt típic a França–, algunes cerveses i potser un parell d'ampolles d'oli, molt car al nord de l'Albera, i alguna colònia, que també surt més barat aquí al sud. Els comerciants expliquen que els veïns nord-catalans no ho acostumen a aprofitar per fer la compra setmanal, i com a molt s'enduen alguna coseta que costa més de trobar allà, però bàsicament alcohol i tabac.

Preguntem a alguns clients si els resulta tan barat venir al Pertús com per fer tants quilòmetres. “Hi ha diferència de preu, per això venim”, ens respon una parella que porta el maleter ple de coses. El mateix ens diuen uns clients sortint de l'estanc. Tot i això, admeten que els preus cada cop s'acosten més i que potser arribarà un moment que ja no valdrà tant la pena perquè l'estalvi no serà tan gran.

Malgrat que podria semblar que la recent pujada de l'IVA, aplicada pel govern espanyol a partir del juliol, hauria espantat els clients nord-catalans, no ha estat així. “S'ha notat una petita disminució de clients des de l'entrada en vigor de la pujada de l'IVA però no gaire, la gent continua venint”, comenta una altra responsable d'un establiment comercial. El mateix pensa el noi que despatxa en un dels estancs del nucli. La gent continua enduent-se força cartrons de tabac.

El Pertús continua sent el supermercat de confiança per comprar aquests tipus de productes per a molts nord-catalans que baixen de tant en tant a carregar licors. El Pertús viu, doncs, del nord. Això sí, alguns encara amaguen les ampolles de whisky al fons dels maleters entre els refrescos, i no els agrada gaire que els vegin carregar els cotxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot