Societat

Als veïns de l'Albera se'ls acaba la paciència amb les vaques salvatges

La proliferació d'animals vinguts de Requesens provoca accidents i destrosses al petit municipi homònim del massís

La invasió de vaques vingudes de la part sud del massís fronterer, fet latent des de fa alguns anys, s'ha agreujat durant aquest estiu amb la proliferació d'un gran nombre d'animals incontrolats.

El problema sorgeix regularment als pobles nord-catalans situats al peu del pic Neulós, però aquestes darreres setmanes és sobretot al municipi de l'Albera, a prop del Pertús, que el problema s'ha agreujat.

Els primers animals que s'han detectat, fa quatre o cinc anys, s'han escapat de l'important ramat de centenars de caps de la finca de Requesens, al terme municipal de la Jonquera. Els animals adults porten l'etiqueta d'identificació a l'orella que atesta aquest origen.

Durant els últims mesos, una regidora del municipi ha estat envestida per un brau que li ha malmès la porta del cotxe on s'havia refugiat. Un veí del poble ha estat atacat per un animal que li ha provocat dues ferides a la mà i a l'engonal, i ha necessitat diversos punts de sutura. Uns horts i jardins de particulars han estat totalment devastats. Recentment, un nena ha estat rescatada d'un pèl per dos excursionistes al coll de l'Ollat quan era atacada per un boví. Aquest setembre, els bombers han hagut de recuperar una vaca que s'ofegava després d'haver caigut en un dipòsit d'aigua del servei d'incendis. Va passar igualment amb un animal en una piscina.

Amb la proliferació dels animals que s'han tornat feréstecs –se suposa que els vedells són de la tercera generació– els habitants del municipi temen que un accident greu es pugui produir un dia. Uns han hagut d'instal·lar tanques a les seves propietats. Altres parlen d'utilitzar fusells...

Els animals, que es reagreguen naturalment en grups fins a una quinzena, pateixen les condicions de sequera d'aquest estiu: pocs aliment al sotabosc i raresa del punts d'aigua.

Des de fa anys, l'Ajuntament de l'Albera ha exhaurit tots els tràmits i recursos administratius i jurídics per solucionar el problema: requeriments als propietaris per via d'huissier i notaris, queixes a la gendarmeria, judicis als tribunals...

Els propietaris del castell de Requesens i els seus vaquers són regularment cridats per telèfon quan els animals són localitzats, però ningú no ve mai a recuperar-los.

Aquest setembre, alguns veïns del municipi, després d'haver estat entrevistats pels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, responsables del paratge natural de l'Albera i de la Conselleria d'Agricultura a Figueres, sense èxit, han decidit de demanar audiència al prefecte a Perpinyà per intentar trobar una solució d'àmbit internacional. Aquestes persones pensen que la matança administrativa dels animals no és la solució (el prefecte ja va donar una ordre en aquest sentit després d'una intrusió d'una vintena de vaques a l'àrea de control de l'autopista), sinó que els seus propietaris assumeixin la seva responsabilitat i recuperin el seu bestiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona