Societat

successos

Un pla de xoc posa fre als lladres de coure

Els Mossos reconeixen que han augmentat els robatoris a l'estiu

Durant aquest any ja s'han detingut 742 lladres

Els Mossos d'Esquadra estan realitzant un pla especial per “estabilitzar” la xifra de robatoris de cable de coure a Catalunya, que des del mes de maig s'han disparat de manera “preocupant” a tot el territori, sobretot al nord de Barcelona i a Tarragona, segons va admetre ahir el comissari Manel Castellví, sotscap de la comissaria territorial de la policia catalana.

El nou operatiu, que es va engegar fa tot just un mes, compta amb la col·laboració de les companyies telefòniques i les elèctriques, que són les encarregades d'avisar la policia quan es produeixen robatoris –especialment a les zones de muntanya i allunyades de les ciutats–, i de l'administració de justícia, amb la qual els Mossos treballen conjuntament per acabar amb la impunitat dels lladres. Fins ara, però, els resultats no són del tot bons. Només 28 de les 742 persones arrestades des del gener per robatori de coure i altres metalls –entre els quals reincidents– han ingressat a la presó.

Per tal de revertir la situació, els Mossos han optat per reorientar les investigacions i intentar demostrar al jutge que la persona que roba coure, més enllà del valor del metall –uns sis euros el quilo–, sí que crea un “greuge important, tant a les companyies com a tots els ciutadans” , va afirmar Castellví. Es demana que s'apliqui el delicte de furt en el seu nivell més elevat. “El robatori de coure fa que el telèfon d'emergències no funcioni o que les farmàcies no puguin demanar les provisions”, va dir el comissari.

El pla també preveu estrictes controls a les deixalleries, on es creu que arriba bona part del material sostret pels lladres. De fet, des de la posada en marxa de l'operatiu, els Mossos han inspeccionat ja una cinquantena de deixalleries, de les quals n'han sancionat una vintena per presumptes irregularitats. També han augmentat els controls a vehicles sospitosos i a persones.

LA XIFRA

25
per cent
han baixat els robatoris de coure des de l'inici del dispositiu especial dels Mossos a mitjans d'agost.

Supervisar el circuit de venda

Un control a la carretera, complementat amb una inspecció posterior en una ferrovelleria. Aquestes van ser les dues accions que els Mossos d'Esquadra van dur a terme ahir al matí al Camp de Tarragona en el marc del dispositiu Metall, orientat sobretot a combatre el robatori d'un dels materials que actualment està més ben valorat al mercat negre, com és el coure.

Abans que els agents agafessin posicions en una rotonda de la carretera N-240, a Perafort (Tarragonès), es va celebrar un briefing a la comissaria de Salou en què l'inspector en cap de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), Agustí Gatell, va donar als efectius les instruccions a seguir: “L'objectiu és aturar els automòbils, les furgonetes i els camions susceptibles de transportar metalls sostrets, així com eines i maquinària petita que haurien pogut desaparèixer de masies”. Després del control, en el qual van participar sis agents i que va durar prop de dues hores, diversos membres de la Unitat Administrativa i de la de Medi Ambient van inspeccionar una deixalleria, on es va comprovar que tenia tots els papers en regla i que a l'empresa no hi havia material il·lícit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.