Societat

La crònica

El bressol de la Catalunya feudal

Es presenta el producte turístic Terra de Comtes i Abats, amb què es pretén reactivar el turisme cultural del Ripollès a través de les llegendes, els mites i la història de la comarca

El comte Guifré el Pelós, l'abat Oliba, el mite del comte Arnau, la llegenda dels Nou Barons de la Fama i d'Otger Cataló que fan el seu jurament a Montgrony, el panteó de la casa comtal de Barcelona al monestir de Ripoll. Tots aquests personatges i elements històrics fan del Ripollès un dels grans centres de la Catalunya medieval, amb el monestir de Ripoll com a epicentre. Donar a conèixer tot aquest passat tan històric com llegendari és l'objectiu del projecte Terra de Comtes i Abats, impulsat pel consorci Ripollès Desenvolupament, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i els ajuntaments de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Gombrèn. “No som conscients del que tenim a casa nostra”, assenyala el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, i el que es pretén és explotar el patrimoni d'aquests municipis del baix Ripollès per convertir-lo en un atractiu turístic més de la comarca. “A Ripoll no hem d'inventar res, però sí que hem de valoritzar el nostre patrimoni”, va explicar l'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que recordava ahir en la presentació a Barcelona de Terra de Comtes i Abats que fa quinze anys si algú volia visitar el monestir de Ripoll l'única manera que tenia d'obtenir informació del conjunt històric era posant una moneda en una màquina d'on sortia una veu que relatava la història de la portalada, el claustre i la biblioteca del monestir.

Els indrets amb més potencial turístic que es mostraran al visitant de Terra de Comtes i Abats seran el conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el santuari de Montgrony, a Gombrèn; el Palau de l'Abadia i el monestir de Sant Joan de les Abadesses, i el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll. A Campdevànol s'ha recuperat el camí ral, que uneix l'església romànica del municipi amb Gombrèn.

De moment, ja ha entrat en funcionament el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau, al Palau de l'Abadia de Sant Joan. “Aquest projecte ens ha d'ajudar a diversificar el nostre sector econòmic, que fins fa poc vivia de la indústria”, assenyala l'alcalde del municipi, Ramon Roqué. La Setmana Santa que ve està previst que es posi en marxa un centre al santuari de Gombrèn i l'estiu vinent, el Centre d'Interpretació del Monestir, situat a la capella de la Congregació de Ripoll.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va recordar la importància de la posada en marxa d'aquest projecte que, al costat d'altres plans turístics, com ara Terres de l'Ebre 2005, Tàrraco Romana i Boscos de bruixes de bandolers, “posa en valor els elements identitaris que tenim”.

L'acte de presentació d'ahir a Barcelona va ser apadrinat per l'exfutbolista Carles Rexach, fill adoptiu de Ripoll, d'on eren els seus pares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella