Societat

En llibertat amb càrrecs catorze de les detingudes per robatoris al Metro

El jutge de guàrdia decreta presó per a tres dels presumptes carteristes

El jutge de guàrdia de Barcelona ha decretat presó de tres presumptes carteristes (cinc segons altres fonts) de bandes especialitzades a cometre furts al Metro de Barcelona per un presumpte delicte d'associació il·lícita i ha posat en llibertat amb càrrecs 14 més, segons que han informat fonts judicials.

Les mateixes fonts han precisat que avui han passat a disposició judicial 17 de les 19 persones detingudes els últims dies pels Mossos d'Esquadra, una de les quals va ser posada en llibertat després de ser detinguda.

La policia autonòmica ha detingut 19 persones acusades de pertànyer a bandes especialitzades a cometre furts al Metro de Barcelona, i els han imputat els delictes d'associació il·lícita, furt per acumulació i furt agreujat per "causar perjudicis d'especial consideració", fet que comporta penes de presó.

Segons els Mossos d'Esquadra, aquestes bandes de carteristes serien responsables d'un miler de furts des que la policia autonòmica es va desplegar a Barcelona el novembre de 2005.

Les detencions, la majoria de dones originàries de Bòsnia, s'han efectuat en el marc de l'operació denominada T-10, que va posar en marxa fa sis mesos el Grup de Multireincidents d'aquest cos, que es va plantejar com a prioritat la lluita contra les bandes de delinqüents en assumir les competències de seguretat ciutadana a Barcelona.

Els Mossos han informat que han investigat 35 persones que acumulaven prop de mil fets delictius comesos al metro des d'aquesta data, en especial contra turistes.

Aquestes 35 persones conformarien diversos grups, interrelacionats entre ells, que es dedicarien en la majoria dels casos a cometre petits furts, tipificats generalment com a faltes, per això se'ls condemnava a pagar una multa i quedaven després en llibertat.

Els Mossos van establir un dispositiu especial de més de 160 agents entre els passats divendres i diumenge que ha permès la detenció de 19 d'aquests delinqüents, dels quals només un ha estat posat en llibertat, mentre que s'han dictat ordres de detenció per als restants.

La majoria dels detinguts són dones de Bòsnia, d'entre 18 i 30 anys, i amb residència en municipis de l'entorn de Barcelona com Castelldefels, Badalona, Gavà, Cornellà, Cerdanyola del Vallès i Sant Joan Despí.

Els integrants de les bandes solien cometre els seus furts entre les 17 hores i les 19 hores a estacions cèntriques o intercanviadors, com Catalunya, Arc de Triomf, Plaça Espanya, Sants, Passeig de Gràcia, Diagonal, Liceu o Urquinaona.

Els delinqüents abordaven les seves víctimes al vestíbul o a l'entrada en els combois i sostreien les carteres o bosses utilitzant mètodes com "la pinça" o "el tap".

Habitualment, es quedaven amb els diners en metàl·lic o els títols de transport i es desfeien de la documentació i les targetes de crèdit, que llençaven a la paperera o a la via del tren.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.