Societat

Cruïlles amb vídeo contra els infractors

Videovigilància dissuasòria del trànsit. L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més aquest any en el control telemàtic de la circulació i dels infractors, situant càmeres de vídeo en deu cruïlles d’alta sinistralitat. De fet, disposa de fins a trenta suports a les trenta cruïlles negres de la ciutat, tot i que, de moment, només ha instal·lat deu càmeres. A la resta, continuaran funcionant les set càmeres de fotografia muntades a partir de l’any 2001, i que només capten instantànies dels vehicles infractors, i no pas les seqüències de les topades.

Les càmeres de trànsit s’havien d’instal·lar al llarg del 2007, però el procés es va retardar i es van muntar el maig d’aquest any. Fins a l’octubre han filmat i tramitat 2.275 sancions per desobeir els semàfors. La majoria de sancions són per als cotxes (66%), mentre que motociclistes, transportistes i taxis en sumen la resta amb percentatges similars. Les càmeres no han multat cap ciclista.

La filmació resulta més còmoda per a la Guàrdia Urbana, ja que no cal anar al lloc i retirar el CD de la càmera fixa de fotos. També atorga més garanties a l’hora de justificar sancions en cas de recurs o judici. La multa per desobeir un semàfor puja a 120 euros, i té un 50% de descompte si s’abonen immediatament després de rebre-la. En cas que comporti risc per a algun vianant o altres conductors, arriba als 300, amb una bonificació del 30%, tot i que genera la retirada de 4 punts del carnet de conduir.

La senyalització de les càmeres de filmació continuarà sent el mateix disc vermell dissuasori. La presència del senyal a una trentena de cruïlles ja redueix l’accidentalitat el doble que a la resta de cantonades de Barcelona, va assegurar el regidor de Mobilitat, Francesc Narváez. “Aquest 2008 hem rebaixat en un 11% el nombre d’accidents a la ciutat, però a les cruïlles més perilloses i dotades de disc d’advertència, el percentatge arriba al 22%”, recordava ahir Narváez durant la presentació de les noves càmeres.

Saltar-se un semàfor vermell és la segona causa d’accidents a Barcelona. L’any 2007 va implicar 1.054 topades, un 11%. Lidera el rànquing de motius d’accidentalitat la distracció, amb 2.200 sinistres (24%) el 2007. La majoria d’infraccions es produeixen entre les 19.00 i les 21.00 hores i en dia feiner.

Les trenta cruïlles negres de Barcelona es concentren en les interseccions d’avingudes i carrers de força trànsit, com ara Gran Via, Meridiana, Balmes, Diagonal, Aragó, Aribau i passeig de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.