Societat

Societat

Afavorir la inclusió de joves LGTBIQ+

Luan ha tingut ocasió de xerrar amb una mentora sobre els seus sentiments, les seves inquietuds, l’assetjament que ha patit quan una persona desconeguda l’ha importunat per telèfon per la seva pertinença al col·lectiu LGTBIQ+. Té 19 anys i s’alegra de participar en el programa de mentoria social de Fundesplai adreçat a persones d’aquesta comunitat. “M’ha anat molt bé. També m’ha servit per conèixer altres persones”, explica, i preveu repetir la sessió de mentoria, que dura dues hores i es fa cada 15 dies.

L’experiència de Luan exemplifica l’objectiu del programa que Fundesplai va assajar l’any passat amb dues parelles i que enguany està fent amb 15: “Afavorir la inclusió social de les persones joves LGTBIQ+, visibilitzar el nombre creixent de joves d’aquest col·lectiu a Fundesplai i crear-ne un projecte específic”, explica Àlex Quiroga. Fa 10 anys que la fundació té projectes de mentoria social, d’acompanyament personal a joves per reforçar les competències que els permetin viure millor, i en aquesta ocasió es posen en contacte dues persones del col·lectiu LGTBIQ+ per treballar en temes específics i recurrents. Per exemple, la falta de xarxa personal, les violències que pateixen, les dificultats per trobar feina, sobretot les persones trans, i per expressar la seva identitat en entorns laborals. “Les persones mentores són també del col·lectiu LGTBIQ+”, explica Quiroga, fet que atorga un paper de “referent personal i proper, tot i que no sempre tinguin la mateixa identitat de gènere o sexual, ja que moltes vegades només se’n troben a les xarxes socials”.

Les persones mentores són voluntàries, de perfils i feines variats, mentre que les que reben l’acompanyament tenen edats compreses entre els 16 i els 30 anys. “Encara hi ha moltes persones que pateixen rebuig per part de les seves famílies, comentaris desafortunats i, sobretot les persones trans, desconeixement d’altres iguals”, precisa Quiroga. El balanç de les primeres experiències és “molt positiu”, assenyala, fins al punt que joves que reben la mentoria expressen la voluntat d’oferir-la si el programa, que depèn d’una subvenció de la Generalitat, continua l’any vinent. Aquest projecte inclou sortides culturals i unes colònies.

Més de 80 agressions

D’altra banda, l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia ha registrat 86 incidències contra gais, lesbianes, trans i bisexuals des de principi d’any i fins a avui, Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. L’entitat va explicar ahir que hi ha hagut 42 incidències contra el col·lectiu gai, vuit contra el de dones lesbianes, 24 contra les persones trans, dues contra el col·lectiu bisexual, 13 contra el col·lectiu en general –no a persones concretes– i tres més sobre les quals no s’ha concretat la persona afectada. La xifra global ha pujat un 3% respecte al mateix període del 2023. El nombre més gran d’incidents s’ha registrat a Barcelona, i la via pública acostuma a ser l’escenari on es viuen més violències –el 31,4% del total–, seguit de l’àmbit laboral –el 13,9%– i els espais d’oci nocturn –un 9,3% dels casos. El 27,9% de les incidències van estar relacionades amb l’odi, mentre que el 24,4% van ser agressions físiques; el 18,6%, verbals, i l’11,6%, assetjament.

Amb l’objectiu d’ajudar a combatre l’LGTBI-fòbia, un grup d’estudiants de la UPC ha protagonitzat i coproduït un vídeo en format de realitat virtual, en col·laboració amb l’empresa Seeds XR, per sensibilitzar, instar a la tolerància, reivindicar la diversitat sexual i combatre la discriminació i l’homofòbia. L’escena l’han protagonitzat sis estudiants de la UPC i, mitjançant l’ús d’ulleres de realitat virtual, els espectadors poden viure en primera persona una situació d’agressió LGTBI-fòbica.

També amb motiu de la diada internacional, l’institut de secundària Vilatzara, de Vilassar de Mar, farà una consulta a tota la comunitat educativa per repensar els lavabos del centre amb perspectiva de gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia