Societat

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

L’any 1924 una veïna va cedir els terrenys per fer la rèplica de la gruta després que dues devotes retornessin de França

S’ha organitzat diferents activitats com la caminada i l’ofrena floral, al juny, i la missa que oficiarà el Bisbe de Girona, a l’octubre

“Tots els germans ens hem casat al santuari i també s’hi han fet moltes comunions i romeries”

La popularitat i la devoció a la Mare de Déu de Lourdes fa que arreu del món es trobin santuaris que li són dedicats. Arenys de Munt fa cent anys que amaga una petita rèplica del santuari originari on l’any 1858 la Mare de Déu es va aparèixer a la jove Bernadeta Sobirós. Entre els boscos i l’entorn natural de la riera de Sobirans es pot visitar aquest conjunt que s’ha convertit en un lloc de peregrinació i un punt d’esbarjo a l’entorn del berenador que ja existia abans del santuari.

Segons s’explica la gruta es va construir al poble després que dues devotes tornessin impressionades dela peregrinació a França. Van buscar la manera de fer una gruta similiar a la Mare de Déu. Com explica Concepció Brecha, va ser el seu avi, Martí Brecha, qui va dirigir els treballs de la gruta original que es va fer en els terrenys cedits per la família Font, al costat del berenador i el restaurant que regentaven i que es va convertir en un punt de peregrinació. Es va aixecar la gruta i el mateix any es beneïa l’altar, que fou construït per Francesc Cusachs i els germans Brecha. L’estructura primitiva va anar patint modificacions i es va inaugurar el púlpit i la reixa per evitar que la gent entrés dins la gruta. Durant la guerra civil l’entorn va quedar derruït i es va convertir en un camp d’instrucció per formar als milicians abans d’anar al front.

El conjunt està inclòs a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a una construcció popular i durant els anys ha patit diverses destrosses. “La campana sempre ha portat problemes”, explica Brecha, de la petita campana de la sagristia on es podia accedir fàcilment per tocar-la fins que ha acabat per desaparèixer. La imatge de la Bernadeta ha desaparegut en més d’una ocasió, però avui es manté tot el conjunt. L’altar de la gruta està consagrat i s’en fa càrrec la parròquia . “Tots els germans ens hem casat al santuari i també s’hi han fet moltes comunions i romeries”, explica Brecha d’un entorn que des de fa dècades atrau molts visitants i on es feien aplecs de sardanes. Enguany, en motiu del centenari, per Dilluns de Pasqua es van tornar a sentir i ballar sardanes davant la gruta dins els actes organitzats conjuntament per l’Ajuntament, la parròquia i l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes.

Aquesta darrera entitat, que aplega els peregrins i voluntaris que acompanyen cada any malalts a Lourdes, organitzen la trobada d’hospitalàries a Arenys de Munt. Serà el 12 d’octubre, coincidint amb la 58ena peregrinació de l’Hospitalitat de Girona, en que es convidarà la trentena de delegacions que en formen part per presenciar la missa a la gruta que oficiarà el bisbe de Girona, Octavi Vilà. Els organitzadors esperen reunir unes 300 persones. A finals de juny les delegacions hospitalàries han d’acompanyar uns 150 malalts al santuari francès, mobilitzant prop de mig miler de persones que es desplacen amb autobusos des de Girona.

Entre els actes més populars del centenari, el proper 1 de juny, tindrà lloc la caminada i l’ofrena floral a la Mare de Déu. Com recorda Concepció Brecha és un acte que s’ha repetit amb el pas del temps, quan es va inaugurar la gruta i després de la reconstrucció per les destrosses de la guerra civil. “Serà la tercera ofrena i es tracta que tothom qui vulgui participi portant flors”, expliquen des de la comissió que anima als veïns a sortir en cercavila, des de l’escola de Sobirans, acompanyats els gegants d’Arenys de Munt i els gegantons de les escoles. Brecha dóna per fet que serà un dels actes emotius com ho va ser la col·locació de la placa del centenari que es va col·locat l’11 de febrer, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes.

A final d’any es presentarà el llibre commemoratiu del centenari que recopilarà moltes de les imatges que es podran veure a finals d’agost a la sala d’exposicions. Per parlar dels detalls de la gruta i d’altres racons dedicats a la Mare de Déu el doctor en Biologia i Medi Ambient, Josep Maria Mallarach presentarà una xerrada amb el títol “Valors dels santuaris marians rurals”. El santuari de Lourdes de França conjuntament amb el de Torreciutat, Montserrat, Meritxell i el del Pilar conformen la Ruta mariana, un itinerari amb un interès cultural i religiós que atrau milers de pelegrins a costat i costat dels Pirineus.

Pels qui no vulguin anar tant lluny poden fer una peregrinació de proximitat a Arenys de Munt o visitar el santuari que es va replicar a Arenys de Mar. a l’entorn del mas Taxonera, que hi ha al Parc de Lourdes. L’entorn amb bancs de pedra convida al recolliment i sota l’arbrat és un bon lloc on anar quan la calor apreta.

1924
el febrer d’aquest any van començar les obres que van estar enllestides amb dos mesos. El setembre del mateix any es va beneir l’altar, que fou construït per Francesc Cusachs i els germans Brecha
600
els metres quadrats
que va cedirFrancesca Sabater, vídua Font, perquè el poble pogués construir la cova artificial
1981
Es va fer de nou
la imatge de la Mare de Déu, amb pedra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Quatre morts i una quinzena de ferits a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs