Societat

Societat

Mor Xavier Pujol Gebellí, referent del periodisme científic

Va ser col·laborador de l’Avui i un dels impulsors de l’Associació Catalana de Comunicació Científica

El biòleg i periodista Xavier Pujol Gebellí va morir diumenge, de forma sobtada, a l’edat de 61 anys. Vivia a Sant Esteve de Palautordera i la cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dia 10, a les 5 de la tarda, al casal del mateix municipi.

Natural de Santa Eulàlia de Riuprimer (1962), va llicenciar-se en Biologia per la Universitat de Barcelona i seguidament va orientar-se cap a la divulgació científica des dels mitjans de comunicació. Tot i que va tocar múltiples aspectes, fins i tot l’Univers, el seu enfocament divulgatiu va centrar-se sobretot en la biomedicina i la salut. Va començar col·laborant al Diari de Barcelona i a l’Avui. L’any 1995 va entrar a treballar al diari El País, on va desenvolupar gran part de la seva trajectòria periodística, i des del febrer del 2019 va ser col·laborador del suplement de ciència del diari Ara. A part, també va treballar en altres mitjans de menys ressò, i entre el 2008 i 2010 va dirigir el mitjà digital especialitzat en ciència, economia i societat Global Talent.

El 1990, Pujol, juntament amb altres periodistes científics, divulgadors i editors, va fundar l’Associació Catalana de Periodisme Científic, amb l’objectiu d’incrementar la presència de la informació científica en català als mitjans, i així augmentar l’interès i la culturització de la població del país en aquest àmbit. L’associació també feia de punt de suport per a la professionalització de la figura del comunicador científic.

Durant vint anys (1998-2018) va dirigir i publicar periòdicament articles a la revista de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM). L’any 2004 va publicar Biografia del càncer: l’aventura de Joan Massagué. Un llibre divulgatiu que repassava la trajectòria i els reptes que el doctor Massagué es va trobar a la ciutat de Nova York. Finalment, La venus americana i Nuestro ADN, van ser els seus darrers dos llibres, publicats dins la col·lecció de l’editorial Salvat La evolución humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Una setantena d’estudiants passen la nit a l’acampada a la UB en suport a Palestina

Barcelona
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix