Societat

Olot

L’olotina Pilar Riera publica la segona part de les memòries al front d’un soldat republicà garrotxí

Pilar Riera (Olot, 1955) ha publicat la segona part del Diari d’un soldat de la Guerra Civil (Editorial Oliveras) amb la qual compleix la voluntat d’un soldat republicà garrotxí. En la primera part, Riera recull el dietari del soldat al front de la batalla de l’Ebre. Ara, a la segona part, hi reflecteix el seu dia a dia als últims moments al front, abans de ser ferit. En concret, parla de la soledat que va experimentar quan va tirar per un camí diferent a dos companys al camp de batalla i de la companyia que li va fer un gat. Posteriorment, narra també com va ser fet presoner, un període durant el qual va poder dormir sobre sec i sota sostre i que va poder gaudir d’una higiene mínima i que el va fer sentir millor. Hi destaca la curiositat de l’obligació d’anar-se a confessar sobre la qual Riera no ha volgut revelar detalls per mantenir la intriga dels lectors. Finalment, el llibre parla de l’etapa del servei militar al Marroc, que es va allargar set anys, fins que es va llicenciar definitivament, el 1944.

Els dos llibres recullen els escrits de les més de 300 pàgines de les llibretes que va anar omplint el soldat, des que, amb només 18 anys, va marxar al front. Aquestes llibretes les va lliurar ell mateix al marit de Riera, manifestant-li la voluntat que el seu contingut fos publicat. Amb aquests dos llibres, Pilar Riera ha fet realitat el desig d’aquest pagès de Montagut, del qual no ha volgut revelar el nom. Segons ella, el dietari estava escrit en castellà i amb una sintaxi molt bàsica.

Riera ha publicat també Societat Recreativa Indústria i Comerç, Pere Ribes, és quan faig ràdio que hi veig clar, El Casino Olotí, Inoblidables anys 60 a la Garrotxa, 100 Anys de conjunts i orquestres a la Garrotxa. i el ja citat Diari d’un soldat de la Guerra Civil, primera part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses