Societat

BLANES

Una dona comandarà per segon cop la legió dels Manaies de Blanes

L’Associació de Manaies de Blanes nomenarà una capitana per comandar la legió per segon cop en la seva història. Serà dijous, durant la 21a Cerimònia de Canvi de Capità de Manaies de Blanes, que començarà a les 5 de la tarda a l’Ermita de l’Esperança. Des d’allà es farà un recorregut fins a la zona del port, el passeig de Mar, el passeig de S’Abanell i la plaça dels Pins. La tornada fins al centre de la ciutat es farà per S’Auguer, plaça Catalunya i passeig de Dintre, on cap a les 7 de la tarda tindrà lloc la cerimònia. Per segona vegada en la història de l’entitat es tornarà a nomenar una dona com a capitana, després que Magda Gascón ho va ser el 2018.

La cerimònia, a més, tindrà dues novetats: la primera és que al Carrer Ample, a tocar de l’Arc dels Copatrons, s’alçarà un petit escenari on s’hi enfilarà l’altra ingredient nou. Es tracta d’un pregoner que explicarà a tothom què està passant mentre a l’interior del local dels Manaies de Blanes s’està fent la salutació entre els dos comandaments: el capità sortint i la capitana que passarà a encapçalar la legió.

Enguany el pregoner representa una altra entitat cultural que també és molt prolífica a Blanes i que, igual que els Manaies, sempre sol moure una gran quantitat de gent en les seves sortides. És la Colla Gegantera, representada pel seu cap de colla, Esteve Rams, qui anirà acompanyat precisament pel gegantó Maximià, que a l’hora de la seva confecció es va inspirar en un dels membres dels Manaies de Blanes. Posteriorment, la capitana entrant i el capità sortint saludaran des de l’escenari després de fer el jurament.

A partir d’aquí arribarà la segona part de la tradició que han perpetuat des de fa més de dues dècades. Començaran el Joc del Gat i la Rata, una erràtica desfilada on el nombrós públic que els segueix en aquest recorregut ha de tenir les cames prou àgils i estar atents a la direcció que emprenen, canviant tota l’estona, i no equivocar-se quan giren entre carrer i carrer.

La comitiva dels Manaies de Blanes estarà formada per unes 35 persones, homes i dones que incorporen els diferents personatges en dos grans grups: els i les soldats i la banda musical. En aquest darrer sentit, enguany estrenen percussió, amb nous tambors i bombos fabricats a mà a València i Saragossa, així com capes noves per lluir durant la desfilada.

La següent actuació de l’entitat serà l’endemà divendres, i anirà a càrrec dels Manaies Iuniores, una formació de 25 nenes i nens menors de 14 anys. Sortiran a les 12 del migdia justament des de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample on el dia anterior s’haurà escenificat el canvi de capità dels Manaies de Blanes. Serà la setena vegada que la secció més jove de l’entitat protagonitza aquest esdeveniment. Aquest 2024 tindran una incorporació molt singular: una nova signífera que substituirà la que hi havia fins ara, que ha passat a formar part de la secció dels adults.

L’acte s’encetarà amb la sortida dels armats més joves des del túnel de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample en direcció nord, girant al Carrer Raval Sud en direcció a la Plaça Verge Maria. Allí serà on hi haurà la Cerimònia del Canvi de Capità Manaia. Després, la desfilada seguirà per diversos carrers del nucli històric per retornar de nou a l’Arc dels Copatrons, on finalitzarà.

Per últim, el mateix divendres a la nit, els Manaies de Blanes participaran a la Processó del Sant Crist, la més solemne de les dues que es fan per Setmana Santa a Blanes. Abans, a 2/4 de 10 de la nit, faran l’Anunci de la Processó a pas lleuger, i posteriorment, a les 10 de la nit, encapçalaran els diferents passos de la desfilada religiosa, que inclou quatre passos: la del Sant Crist, el Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat