Societat

La dessaladora mòbil, en funcionament a finals de maig

El sector empresarial de Lloret de Mar i l’Ajuntament del municipi han posat fil a l’agulla per buscar solucions davant l’escassetat d’aigua amb l’adquisició d’una dessaladora que permetrà l’ús de les piscines durant la temporada d’estiu, garantint als visitants una experiència com la d’anys anteriors. L’objectiu és assegurar els més de 12.000 llocs de treball directament vinculats al sector turístic i l’activitat dels més de 123 hotels, (29.875 places hoteleres), 4 càmpings (1.337 unitats d'acampada i 3.786 places) i 12 blocs d’apartaments turístics (1.144 places hoteleres).

El cost del projecte – que serà de 1,5 milions d’euros- serà íntegrament finançat pels empresaris del sector turístic de Lloret de Mar i compta per la seva tramitació i viabilitat amb el suport de l’Ajuntament de Lloret de Mar. En aquests moments, el projecte es troba en el procés final de tramitació amb l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha d’autoritzar-ne l’ús. Aquesta iniciativa és possible des que la Generalitat va anunciar el passat 7 de març l’autorització per instal·lar dessaladores privades destinades a usos com l’emplenat de piscines, sempre que es justifiqui que l’objectiu últim és el manteniment de l’activitat econòmica i els llocs de treball.

El Gremi d’Hotelers i l’Ajuntament de Lloret de Mar han anunciat que preveuen posar en funcionament la dessaladora entre finals de maig i principis de juny, quan ja tinguin tots els permisos necessaris. Així, es podrà donar aigua a les piscines d’hotels dels municipis -un centenar d’empresaris ja s’han mostrat interessats en fer servir l’aigua dessalada per omplir les seves piscines. Concretament, segueix informant l’agència Acn, la dessaladora s’instal·larà a la Roca d’en Maig, a l’extrem sud del passeig marítim del municipi. El regidor del Servei d’Aigua de Lloret, Nino Gómez, ha detallat que l’aigua es captarà d’un pou que hi ha al Museu del Mar del municipi. Es tracta d’aigua salada que anirà fins a la planta de tractament d’aigua.

La fabricació de la dessaladora anirà a càrrec de l’empresa valenciana Hidro Water, especialitzada en la fabricació i distribució d’equipament per al tractament d’aigua. L’empresa ha dissenyat un sistema d’osmosi inversa d’aigua de mar que permetrà generar 50.000 litres d’aigua l’hora i, per tant, reduir a zero l’ús de l’aigua de boca per a l’emplenat de piscines.  

Una vegada s’hagi tret la sal de l’aigua, es guardarà en uns dipòsits de 25.000 litres. Des d’allà es transportarà per canonades en un punt de càrrega i descàrrega al passeig de Manel Bernat al davant del tram de passeig marítim que hi ha a l’entrada a Lloret per l’avinguda de Just Marlés. En aquesta zona hi haurà habilitada un punt perquè els camions cisterna omplin els vehicles d’aigua i la transportin fins als hotels interessats. Gómez ha detallat que aquest punt s’ha calculat per afectar al mínim el trànsit que hi ha en temporada alta.

Per als camions cisterna, els empresaris turístics i l’Ajuntament de Lloret de Mar ha signat un conveni amb algunes empreses del municipi i de les rodalies per tal que facin viatges de forma periòdica.

Un centenar d’empreses interessades

El president del Gremi d’Hotels de Lloret de Mar, Enric Dotras, ha detallat que a dia d’avui ja hi ha 103 empreses que formen part del projecte de la dessalinitzadora mòbil. Es tracta d’hotels de Lloret de Mar, en la major part, però també hi ha empreses turístiques de Tossa de Mar i el complex esportiu i hoteler Camiral de Caldes de Malavella .

Dotras ha confirmat que preveuen engegar la dessalintzadora entre finals de maig i principis de juny, una vegada hagin aconseguit tots els permisos necessaris. El president es mostra confiat en la resposta positiva de l’administració, després de les converses que han tingut amb el Govern i la bona rebuda que ha tingut la proposta de la dessalinitzadora mòbil.

En aquests moments, Nino Gómez ha detallat que estan pendents de l’autorització del Departament d’Acció Climàtica. Per aconseguir-la, el consistori ha enviat unes analítiques sobre la qualitat de l’aigua que té el pou des d’on es traurà l’aigua salada. “Lloret de Mar té el reconeixement de bandera blava des de fa molts anys i per tant la qualitat de l’aigua la tenim garantida”, ha afegit el regidor de Lloret de Mar. Per això detalla que ja han donat resposta a tots els requeriments necessaris i confien en què aviat tinguin la resposta de la Generalitat.

Una vegada hi hagi el vistiplau, el Gremi d’Hotels i l’ajuntament engegaran tota la maquinària per poder tenir la planta tan ràpid com sigui possible. En aquest sentit, Dotras no creu que la convocatòria d’eleccions catalanes afecti als terminis, ja que preveuen que les autoritzacions pertinents estiguin abans de la data de les eleccions i, en qualsevol cas, ara es tracta d’una qüestió de tràmits burocràtics i tècnics més que no pas una decisió política.

El motiu d’ubicar la planta a la Roca d’en Maig és per la seva proximitat al mar i també perquè per aquest punt hi passa una canonada que barreja la salmorra i l’aigua regenerada i l’aboca 1,5 km mar endins. Per tant, la salmorra que s’extregui del tractament de l’aigua s’inclourà en aquesta canonada de desembocadura i es barrejarà fins a retornar-ho al mar.

A l’expectativa

De moment, el projecte té un cost únicament privat, malgrat que l’Ajuntament de Lloret de Mar ha participat en l’elaboració del projecte. Malgrat tot, el consistori està a l’expectativa de veure si en un futur cal que s’hi involucri per manca d’aigua. Si bé han remarcat que l’aigua que tractarà la planta mòbil no serà potable, el consistori estudia que en un futur pugui tractar-se per oferir servei al municipi. “Des del primer moment, el Gremi d’Hotels ha confirmat el seu compromís en abastir d’aigua Lloret de Mar”, ha remarcat l’alcalde Adrià Lamelas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona