Societat

Teletreball, requisit indispensable

Un 60% dels teletreballadors canviarien de feina si aquesta opció s’eliminés

La tendència empresarial és rebaixar el nombre d’hores

Quatre anys després que, per necessitat, la majoria d’empreses enviessin el seu personal a casa amb una sabata, una espardenya i una connexió –més o menys potent– de wifi, el teletreball és avui en dia una realitat que molts treballadors perceben com una bona eina no només per conciliar la vida professional amb la vida personal sinó també per ser més productius. Fins al punt que, segons un estudi de l’escola de negocis Eada, quasi el 60% de les persones que actualment treballen a distància (sigui o no tota la jornada) canviarien de feina si ara no se’ls permetés fer-ho. Per sobre de tot, valoren que són més eficients i que poden compaginar feina i vida amb més facilitat, sobretot les dones, evidentment perquè recau sobre elles el pes de les tasques i les cures. Sigui pel motiu que sigui, la satisfacció de poder treballar amb sabatilles topa amb les reticències creixents del món empresarial, ja que segons el mateix informe, en l’últim any un 27% de les empreses analitzades que permetien teletreballar han reduït aquesta opció “d’una manera significativa” i el 7% directament l’han eliminat.

Segons la professora d’Eada i directora de l’informe, Aline Masuda, això passa perquè “les empreses tenen por, calen unes certes habilitats i una certa cultura per aconseguir que el teletreball funcioni i molts directius encara pensen que és impossible mesurar la productivitat de molts treballadors, sobretot els que estan vinculats a l’àrea del coneixement”. Per Masuda, cal que els directius canviïn el xip i facin servir les eines que sí que existeixen, “establint tasques i terminis clars, així com els objectius a assolir”, i, un cop assegurat que tothom té clar què s’espera d’ells i com es pot avaluar que compleixin, que l’empresa sigui “flexible”.

La dosi adequada

I és que, segons Masuda, experta en estratègia i lideratge, “el dilema actual no és si fem servir el teletreball o no, sinó quina és la proporció adequada per millorar el rendiment i la vida dels professionals: tal com passa amb l’administració de medicaments, és essencial trobar la dosi idònia”. Segons el tercer anàlisi que Eada fa del treball a distància arran de la pandèmia, la fórmula més habitual de teletreball és la d’un o dos dies a la setmana (52% del total) i la majoria (un 53%) consideren que no hi ha barreres per fer feina des de casa. La xifra encara és alta però millora respecte als anteriors informes. El mateix passa amb riscos com ara l’aïllament social dels treballadors. Si el 2021 se sentien aïllats sempre o algunes vegades el 49% dels enquestats, ara la xifra se situa en el 22%. També han baixat els problemes per separar el temps personal del professional. Segons la investigadora d’Eada i els seus col·laboradors, Edgar Quero i Luciano Strucchi, tot plegat certifica que, “sens dubte, hem après de l’experiència” i després d’uns anys d’assaig i error, tant les empreses com els professionals “hem anat adquirint habilitats que ens permeten aprofitar la modalitat de teletreball”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA