Societat

Societat

Funcionaris tallen els accessos a diverses presons per exigir més seguretat

Tornen a protestar per la mort d’una cuinera de Mas d’Enric a mans d’un intern dimecres

Vilagrà demana “calma” als sindicats i que es restableixi la normalitat

La mort d’una cuinera a mans d’un intern a la presó de Mas d’Enric, al Catllar, dimecres passat, ha estat la gota que ha fet vessar el got i que ha portat als funcionaris de presons a sortir a protestar i demanar més seguretat. En concret, els sindicats reclamen més recursos per frenar les agressions i la dimissió de la consellera de Justícia Gemma Ubasart. Aquest divendres han bloquejat els accessos a més de Mas d’Enric, a Brians 1 i 2, Lledoners, Quatre Camins i Joves, Ponent, Puig de les Basses a Llers i el centre de dones de Wad-Ras.

La vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, ha demanat al migdia “calma i tranquil·litat” als sindicats per reconduir la situació. Vilagrà ha recordat que el govern ja ha previst augmentar la plantilla, i que negociarà més millores, però ha demanat restablir la normalitat als centres de forma immediata.

Des de primera hora del matí, unes 200 persones s’han concentrat i tallat l’accés amb pneumàtics i branques. A la protesta dues pancartes reclamen més justícia, més seguretat i més recursos. Els empleats han portat un ram de flors i han encès espelmes en record de la treballadora morta. En el cas del centre de Sant Esteve Sesrovires, els funcionaris han situat uns pneumàtics i els han calat foc. Els funcionaris de presons només han permès l’accés a les presons dels agents dels Mossos que aquest matí havien de fer el relleu dels seus companys per garantir la seguretat als centres. A l’interior dels centres penitenciaris de Mas d’Enric, Brians 1 i 2, Ponent i Lledoners, els reclusos es troben a les cel·les. Només està garantit el servei d’alimentació i d’atenció mèdica i no es poden fer visites, sortides o tallers. Pel que fa a la resta de presons, les de Dones de Barcelona, Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves disposen de prou personal per fer vida ordinària amb algunes limitacions en alguns casos.

Dijous, els funcionaris, convocats pels sindicats, ja van protestar i intentar accedir al departament de Justícia, però els antiavalots dels mossos els van aturar, i ja van demanar la dimissió de la consellera. Des dels sindicats apunten que el col·lectiu està indignat i que cal donar un gir a la política penitenciària per fer de les presos “espais de convivència i d’agressions zero”.

Precisament, Gemma Ubasart, i el seu equip, s’han reunit durant el matí per fer seguiment de la protesta. La consellera ha demanat als directors de presons, en una trobada telemàtica, que restableixin la normalitat el més aviat possible als centres. Ubasart els hi ha traslladat l’agraïment pel seu compromís i també ha marcat com a objectiu que es prioritzi que la vida en els centres es vegi alterada el mínim possible.

L’intern havia estat expedientat

Segons apunten fonts sindicals a l’ACN, l’intern que dimecres va matar una cuinera a la presó de Mas d’Enric havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre reclús. En concret, per donar-li un cop de puny. L’home va ser apartat de la cuina temporalment però se li va permetre tornar un cop superada la sanció interposada. L’intern, que es va suïcidar després de cometre el crim, complia una condemna d’onze anys, que acabava a l’abril de 2027, per haver matat una dona a ganivetades el 2016 a Valls.

Compareixença al Parlament

Ubasart ha demanat comparèixer al Parlament per informar sobre la mort d’una cuinera. Així ho ha avançat el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Jordi Orobitg. “Des d’Esquerra volem expressar el dolor per la pèrdua i acompanyem als treballadors de presons en el seu sentiment”, ha apuntat a través de la xarxa social X. El Parlament haurà d’acordar ara la data de la compareixença d’Ubasart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva