Societat

girona

Girona+Neta va incomplir el 31% dels serveis de neteja viària per Nadal

Multen amb 16.160 euros l’empresa, que va obviar el 22% dels serveis entre el 22 de desembre i el 2 de gener

Pere Parramon (PSC) plega per centrar-se a fer de subdelegat del govern espanyol

El ple municipal ordinari de Girona ha decidit sancionar l’empresa adjudicatària de la neteja viària i de la recollida de residus de la ciutat, Girona+Neta, per haver incomplert els serveis acordats durant les festes de Nadal. L’empresa va deixar de fer el 31% dels serveis de neteja viària –209 de 668 de programats– entre els dies 22 de desembre de 2023 i el 2 de gener de 2024. “S’han iniciat els tràmits d’imposició de penalitats a l’empresa per incompliment del contracte”, ha dit la regidora de Contractació, Maria Àngels Planas (Junts), en el ple d’aquesta tarda.

El 26 de febrer el consistori ja va informar que multaria l’empresa adjudicatària dels serveis de neteja viària i recollida de residus per una “falta greu”. La multa és de 16.160,19 euros, és a dir, l’1,01% del cost mensual del contracte (1.600.018 euros) i ha comptat amb la unanimitat de tots els grups polítics. Ara l’adjudicatària tindrà un termini per presentar al·legacions.

Segons l’anàlisi dels tècnics municipals, Girona+Neta va incomplir el 22% del total de serveis (304 de 1.398) entre la neteja i la recollida. A més, el 24% dels serveis es van fer sense el dispositiu GPS, cosa que s’ha de fer segons el contracte subscrit el 2022 i de vuit anys de durada.

Desbordaments

Entre els incompliments, l’Ajuntament ha detectat que un vehicle va començar el torn amb una hora i quaranta minuts de retard i que la falta dels serveis va provocar dificultats per transitar per algunes voreres i que hi hagués desbordaments en contenidors. El 2 i el 3 de gener el consistori va rebre nombroses queixes dels veïns. Girona+Neta és el nom conegut de la unió temporal d’empreses (UTE) FCC Arema Girona.

El número 2 del PSC

El ple ha significat l’adéu del número 2 del PSC, Pere Parramon, que se centrarà en les tasques de subdelegat del govern espanyol a Girona. Parramon va ser nomenat dijous i, a partir de demà, prendrà possessió del càrrec i rellevarà Albert Bramon, que s’ha jubilat.

En el parlament de comiat, el regidor sortint ha explicat que no abandona el projecte ni el compromís amb la ciutat i ha agraït al personal de l’Ajuntament i a companys i companyes del PSC de Girona, encapçalats per Sílvia Paneque, la col·laboració dels últims mesos.

El ple també ha aprovat una modificació de pressupost de 2,3 milions, que inclou, entre altres partides, 447.027,70 euros per pagar “per dany moral” els propietaris afectats per l’expropiació dels terrenys de l’antic mercat de Santa Eugènia de Ter.

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del 21 de juliol del 2023, obligava a pagar els paradistes de l’equipament, que van haver de cessar l’activitat perquè el consistori construís la plaça Leonor Joher i un bloc de pisos, entre altres construccions. Abans el consistori ja havia hagut de pagar 222.111,90 euros als afectats. En un punt anterior, el ple ha donat compte de l’esmentada sentència del TSJC.

“Més propera”

De la modificació de 2,3 milions, hi ha inclosos, entre altres projectes, la cobertura de la pista poliesportiva de Fontajau (606.000 euros) i el menjador social a l’esquerra del riu Ter (32.597 euros). “Farem una ciutat més propera als veïns i veïnes”, ha dit la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem).

El PSC, el PP i Vox han votat en contra de la modificació. “Tenim un mal pressupost, continuista i, amb els cops de volant de les modificacions, encara s’agreugen les mancances”, ha dit Bea Esporrín (PSC) en relació al fet que desapareguin inversions de l’Esquerra del Ter o als diners del projecte Quatre rius i una sèquia.

El ple ha donat compte de seixanta-tres sentències a favor de treballadors municipals, que cobraran el complement específic inclòs en la valoració dels llocs de treball (VLT) amb retroactivitat. El regidor de Recursos Humans, Sergi Font (Guanyem), ha explicat que hi podria haver una vintena de sentències més similars. El regidor hi ha afegit que treballen amb els representants legals d’altres empleats per posar fi als plets judicials.

En la sessió d’avui, no hi ha pogut participar la tinent d’alcalde Cristina Andreu (Guanyem), que es recupera d’una intervenció quirúrgica.

LA XIFRA

447.027
euros
ha de pagar l’Ajuntament als amos afectats per les expropiacions del mercat de Santa Eugènia.

Revés a l’antiga societat de les obres del Molí

El ple d’aquesta tarda ha donat compte del revés judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fa més d’un mes (l’1 de febrer) a l’antiga societat de les obres de la central hidroelèctrica el Molí, que es convertirà en una seu d’oficines de l’Ajuntament de Girona. Els treballs haurien d’estar llestos a l’estiu després de nombrosos entrebancs.

Comsa Service Facility Management havia presentat un recurs contra l’acord inicial de resolució del contracte “per existència d’indefinicions o deficiències en el projecte”. La resolució es va fixar el 17 de gener del 2020 i la va aprovar la junta de govern local. Inicialment, el 9 de febrer del 2022, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va desestimar el recurs de l’empresa, que va anar al TSJC. Ara aquest tribunal ha avalat la resolució municipal i obliga l’empresa a pagar les costes judicials perquè reitera que només havia executat un 28% de les obres en 25 mesos quan els treballs n’haurien d’haver durat 15.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins