Societat

8-M

Cada dia onze dones són víctimes de violència sexual a Catalunya

Mossos constata que les agressions més greus s’han desplaçat fora dels locals i centres d’oci

Cada dia onze dones són víctimes de violència sexual a Catalunya segons l’informe de l’any 2023 elaborat per Mossos d’Esquadra que conclou que 4.027 dones van ser víctimes de delictes contra la llibertat sexual. Coincidint amb el 8-M el cos ha fet públic l’informe en què es recull que l’any passat va investigar 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, un increment de prop del 34% respecte a l’any anterior. En l’àmbit de parella van augmentar tant les denúncies per violència masclista com les de violència sexual. Mentre les primeres van passar de 15.154 a 16.789 fets denunciats –un 10,7% més– els delictes sexuals van augmentar en un 33,5%. L’any passat tretze dones van ser assassinades a Catalunya per la seva parella, quatre més que l’any 2022. De les tretze dones només una havia denunciat a la seva parella.

La portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, aclareix que l’augment de denúncia “no necessàriament significa que hi hagi un augment de la violència sexual”, segons recull ACN. Entre els diversos factors, la portaveu del cos explica que és important la prevenció policial, és a dir, “saber on hem d’actuar”. Així, Escudé assegura que les “violències més greus” en contextos d’oci i diversió s’han desplaçat fora dels punts concrets i les que s’hi continuen produint són “des d’un punt de vista penal, menys greus, cosa que no vol dir que no impactin en la víctima de manera gravíssima”.

En l’àmbit de la parella, la portaveu del cos policial recorda que les violències són difícils de detectar perquè “generalment” no impliquen o requereixen violència física sinó que es concreta en molts altres mètodes com són el xantatge emocional o l’extorsió: “S’ha de fer molta pedagogia, perquè hi ha molt mite i estereotip en aquesta qüestió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens