Societat

CRONICA

Roca i els colors mediterranis

El xef Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, dos cops el millor restaurant del món i tres estrelles Michelin, i el seu amic Salvador Brugués –es van conèixer als 14 anys a l’Escola d’Hostaleria de Girona, una de les primeres de l’Estat i de les poques on es podia anar a estudiar cuina aleshores, un lloc on tornarien a coincidir fent de professors durant vint anys– van presentar dimecres el seu llibre Cuinar el Mediterrani (Columna), un llibre amb 80 receptes de tot l’arc del nostre mar –des d’Andalusia fins a Turquia i més– i que vol ser un homenatge a la “millor cuina del món”, a part de ser una eina que vol incitar a “cuinar a casa”. “Ja està bé que anem als restaurants, i tant!, només faltaria que jo no digués això –va dir Roca–, però on mengem més és a casa i és a casa on hem de menjar bé. Per això hem buscat receptes fàcils, saboroses i sostenibles.” Joan Roca va reivindicar temps per a la cuina de cada dia, no només perquè ens va bé per a la salut sinó també com a “acte d’estimació” als nostres, i va insistir en els productes de proximitat. Les receptes són una interpretació dels cuiners, del Joan i del Vador, una adaptació feta a la seva mirada, com un guacamole que fan amb pèsols i menta perquè els pèsols abunden tant i són tan bons a casa nostra. No s’obliden de valorar menjars tan absolutament senzills com un balik ekmek, un entrepà de verat com el que fan a Istanbul i que els autors van degustar fins a quedar-ne enamorats al port d’Eminömü. Roca i Brugués ja havien fet un llibre de cuina catalana, Cuina mare, però ara han volgut ampliar colors. “La cuina catalana és extraordinària però no té gaires colors, és molt marró. Si ens obrim i abracem el Mediterrani, els colors es multipliquen, sobretot pels vegetals”, van dir. En el llibre reivindiquen la sostenibilitat, que vol dir, també, saber aprofitar-ho tot, com el coll de xai, tan utilitzat per les seves mares, tan saborós, i avui mig oblidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins