Societat

Noves mesures per reduir el dèficit de la residència geriàtrica

L’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà està estudiant diverses millores en la gestió de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu per tal d’aconseguir un servei més eficaç que ha de permetre reduir-ne el dèficit i permetre’n la viabilitat futura. El consistori també ha fet una reunió amb les famílies usuàries per exposar la situació.

Analitzant les despeses, l’ajuntament ha detectat un increment del 42 % en el capítol de personal i un 7% en les despeses corrents. Les causes que l’equip de govern considera que han afectat aquest increment del dèficit s’hi troba un increment del personal per sobre de la ràtio, reducció de la jornada laboral de 37,5 a 35 hores setmanals, manca de planificació de les vacances i les baixes, envelliment de la plantilla de personal, un edifici vell i amb distribució poc simètrica que en determina els serveis i amb poca eficiència energètica, o la manca de licitació dels serveis i dels consumibles. Altres accions que s’està mirant de fer per reduir el dèficit de l’equipament són fer licitacions dels consumibles per a reduir la despesa, instal·lació de plaques solars (amb un pressupost d’uns 45.000 euros) o millorar la dinàmica dels ingressos i dels impagats. Alhora, es proposaran cursos formatius de la Cambra de Comerç de Girona per tal d’aconseguir joves menors de 29 anys, reduir substitucions i revertir envelliment plantilla personal. I, per acabar, l’Ajuntament també es focalitza la gestió en la millora de l’organització dels torns de vacances, la reducció despesa substitucions, els canvis en els torns i ampliació de les places de corretorns, així com la redistribució dels torns i de les càrregues de feina.

“En un municipi de poc més d’11.000 habitants amb poc més de 12 milions d’euros de pressupost ordinari, descomptant amortitzacions de crèdit i inversions, és molt important que els serveis municipals es gestionin amb eficàcia i eficiència per maximitzar uns recursos que es pot imaginar escassos”, ha explicat l’alcalde Òscar Aparicio. En aquest sentit destaca que “és molt important, al encetar legislatures, identificar les diferents àrees que presenten dèficits importants i estudiar si és possible rebaixar aquest dèficit, per millorar i garantir el futur del servei afectat, així com la totalitat de l’ajuntament”.

El servei més deficitari

En el cas de l’Ajuntament de la Bisbal el servei més deficitari que “lastra” l’hisenda municipal és la Residència Geriàtrica Zoilo Feliu: el 2023 va tenir un dèficit directe de més de 450.000 euros anuals, uns 550.000 si es compten els indirectes. “El més sorprenent és que aquest era un servei que presentava superàvit durant la legislatura 2011-2015, quan érem al govern”, ha manifestat Aparicio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona