Societat

societat

Referents personals per a 80.000 joves de Barcelona

Gairebé 80.000 joves d’entre 16 i 29 anys van rebre suport durant l’any passat del programa Escolta Jove, de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa que es tradueix en assessories, tallers i trobades que s’organitzen als diferents municipis de la demarcació amb l’objectiu de crear una xarxa de suport i referents personals per acompanyar el jovent en el seu projecte de vida.

El programa està impulsat per l’àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació barcelonina i vol impactar en la millora de la qualitat de vida i en el benestar de les persones joves a través del treball de múltiples competències i habilitats. L’experiència pilot va començar el 2022, dirigida als municipis de més de 20.000 habitants, i l’any passat ja es va estendre als de més de 5.000.

Suport als ens locals

Els ens locals reben tant suport econòmic com material i tècnic per organitzar espais on les persones joves tinguin acompanyament vivencial, es connectin amb els recursos del territori i s’empoderin en el desenvolupament del seu projecte personal. L’acompanyament, segons els responsables del programa, també permet detectar i gestionar, en fases incipients, casos de vulnerabilitat, trastorns o conflictes latents que s’hagin de derivar a serveis especialitzats.

Actualment, el programa compta amb la participació de 260 professionals de joventut. Per poder desplegar-lo, la Diputació de Barcelona ha fet una inversió de gairebé 6,2 milions d’euros (entre el 2022 i el 2023). Pel que fa a les dades concretes de l’any passat, es va donar suport a un total de 79.525 joves, dels quals 39.310 eren noies, 40.018 nois i 197 del gènere no binari. I en total es van fer 12.919 accions, com ara assessories, tallers i trobades, entre moltes altres. Tots aquests recursos tenen per objectiu lluitar contra alguns dels problemes més greus que afecten la joventut, i que en alguns casos van resultar agreujats arran de la pandèmia.

Benestar emocional

Per exemple, l’any 2022, el percentatge de població jove (18-24 anys) que va abandonar els estudis prematurament a Catalunya va ser del 16,9%, lluny de la mitjana europea (9,7%), segons les dades del Departament d’Educació.

També és preocupant que s’estigui allargant l’edat d’emancipació dels joves: se situa en 29,8 anys, mentre que la mitjana europea és d’aproximadament 26,5 anys. És a dir, la taxa d’emancipació juvenil a Catalunya –el percentatge de joves que poden marxar de casa dels pares abans dels 30 anys– és del 18,9%, mentre que fa 15 anys era del 30%.

Finalment, escoltar la veu de les persones joves i orientar-les, que és el que pretén el programa de la Diputació, també contribueix al seu benestar emocional. Una tasca imprescindible tenint en compte que els estats d’ansietat s’han incrementat, segons les enquestes de salut mental, que indiquen que un 30,3% de la població d’entre 18 i 24 anys ha tingut atacs d’ansietat o pànic, en comparació amb el 15,8 % de la població total. I encara més preocupant és la dada següent: el 8,8% dels adolescents de Catalunya tenen ganes de morir, segons l’enquesta per conèixer el benestar emocional de l’alumnat que el Departament d’Educació va fer el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins