Societat

Precarietat reforçada

Els veïns de l’edifici en mal estat del Pont Major desitgen que l’Ajuntament reformi el bloc, que se sosté amb puntals des del 2017

Hi ha residents que paguen interessos de demora pels rebuts que els toquen, abans i tot de l’inici de les obres, previst per a l’estiu

L’Estrella explica que quan va comprar el pis, fa 17 anys, hi havia un jardí amb roses

Acompanyat de la dona i una de les netes, en Joaquim Soler i Serra explica que l’11 de maig farà 80 anys i que ha viscut al mateix edifici del barri del Pont Major de Girona des de fa cinc dècades. Va comprar quatre pisos –semblants a un apartament– i ara desitja que comenci la reforma. Però els retards s’acumulen, entre altres raons, perquè s’han hagut d’actualitzar costos respecte al projecte inicial, aprovat per junta de govern el juny del 2022. Això dura més que l’obra de la Seu.

Els treballs de millora del bloc, conegut com “l’Aurora”, consistiran a treure els puntals que sostenen l’edifici des del 2017, eliminar les passarel·les actuals i substituir-les per unes de noves, segons detallen fonts de l’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC. A l’octubre, el consistori va anunciar que iniciava el procediment i que les obres començarien al gener. Però no ho faran fins a l’estiu, perquè tot just s’ultimen les clàusules del procés de licitació.

L’Ajuntament executarà les obres de manera subsidiària –primer les paga i després les cobra–. En el mandat anterior, l’equip de govern, de Junts i ERC, va decidir fer la liquidació provisional dels rebuts a pagar abans que comencessin els treballs. El nou equip de govern va voler revertir-ho i que els cobraments es fessin un cop iniciada la feina, però no ha pogut ser.

Vint-i-quatre setmanes

A en Quim li fan pagar uns interessos perquè és una de les persones que van optar per pagar els rebuts que li toquen de manera fraccionada. “Si el fraccionament s’allarga més de dos anys, es generen interessos”, afirmen fonts de l’Ajuntament. I una altra veïna, l’Estrella Amador, explicava el 23 de febrer que ja havia pagat quatre quotes (novembre, desembre, gener i febrer) per les obres, que s’allargaran 24 setmanes, és a dir, mig any. Tenen un cost de 201.000 euros, amb un afegitó de 20.100 euros per cobrir qualsevol eventualitat.

El regidor Maxi Fuentes (PSC), veí del Pont Major, explica el que havia de ser “una actuació per beneficiar els veïns, que és fer les obres i avançar els diners, però ara els està perjudicant”, amb referència a taxes pagades per avançat. Fuentes lamenta els endarreriments. “L’Ajuntament hauria de facilitar les coses i no les facilita.”

Un antic bar restaurant

El bloc “de l’Aurora” (o “d’en Guasch”) és al carrer Sant Joan Bosco. És un edifici plurifamiliar, amb una planta baixa i dos pisos, i que es va construir als anys setanta del segle XX. És conegut com “els pisos de l’Aurora” per un antic bar restaurant que hi havia molt a prop i que va tancar fa uns mesos. Curiosament, el pont que uneix Pedret i el Pont Major amb Fontajau, molt a prop del Trueta, també duu el nom d’Aurora, però en aquest cas per una antiga fàbrica de paper. El pont va ser inaugurat el 2015.

Un dels problemes de l’edifici és que hi ha molts tipus de propietaris, incloent-hi entitats d’estalvis i llogaters, que no hi ha una comunitat activa de veïns i que hi ha casos d’ocupacions. Hi ha, per exemple, presumpte frau de connexió elèctrica i presa d’aigua de manera poc ortodoxa. A Soler li agradaria vendre els pisos que té –la coberta, a més, té amiant–, però ara el que desitja és que facin les obres i deixar d’entrar i sortir de casa amb la presència d’uns puntals que reforcen l’edifici. Més d’una veu consultada afirma que el bloc té aluminosi. Encara sort del suport que tenen de l’associació de veïns.

En un acte a l’institut Narcís Xifra i Masmitjà, responsables de l’Ajuntament van exposar als veïns que durant mig any no hi hauria d’haver cotxes al davant dels seus immobles quan comencessin els treballs. Però, de cotxes, de bicis i de neveres a davant dels blocs apuntalats, ara n’hi ha. Part de la responsabilitat és d’una propietària que hauria de netejar una parcel·la, a tocar de la via del tren.

El 2017 es van col·locar uns puntals de reforç a l’edifici. Va ser al principi del mandat amb CiU i el PSC a l’equip de govern. El regidor d’aleshores del barri del Pont Major, Quim Rodríguez (PSC) –ara a l’equip de govern de l’Ajuntament de Sarrià–, recorda que la insistència de l’associació de veïns va obligar a fer-hi “una actuació d’urgència”, i que hi van treballar amb el regidor d’Urbanisme, Joan Alcalà (CiU).

A banda de la col·locació dels puntals, també hi ha unes malles sota el sostre de la planta baixa i els dos pisos per evitar que, si se’n desprenen elements, caiguin sobre les persones. Quan es puja fins al terrat, es pot comprovar que la barana de l’escala interior té limitacions. Per exemple, abans de sortir cap a fora, la barana amb prou feines fa trenta centímetres i hi ha risc de caiguda.

Aquell jardí amb flors

Quan va comprar el pis, fa disset anys, l’esmentada Estrella Amador recorda que hi havia un jardí amb flors. Ara, just al davant dels cotxes, hi ha un terreny amb deixalles i ferralla que fa mal d’ulls. Els residents consultats afirmen que el sòl d’accés al seu bloc és d’un privat, una veïna d’un altre barri.

Amador, que diu que es vol reunir amb l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), afirma que el problema de les cases és exterior –els puntals ho demostren, clarament–, i que a dins no en tenen cap, de problema. El mateix diu en Lgharas, que parla una mica en castellà i rep l’ajuda del seu net per explicar-se. Com que la comunitat no té una presidència, els costa saber les coses, però sap que ara pagarà una quota de gairebé 300 euros al mes. En Lgharas viu al bloc des de fa vint anys.

LES FRASES

L’11 de maig faré 80 anys i en fa 50 que visc aquí. He pagat el que havia de pagar, però el recàrrec me l’han de tornar
Joaquim Soler
VEÍ DE L’EDIFICI

LA XIFRA

He acceptat pagar la reforma en quatre anys, però ja m’han cobrat quatre quotes i les obres encara no han començat
Estrella Amador
veïna de l’edifici
4
rebuts
havia pagat l’Estrella Amador per la reforma del bloc “de l’Aurora”, el 23 de febrer. Ha acceptat pagar la seva part durant quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles