Societat

Calma tensa a Can Fugarolas

Les entitats de l’espai autogestionat de Mataró tenen el suport de l’Ajuntament per negociar la compra de la nau a la Sareb

S’atura el desnonament i fan números per adquirir el solar de 7.000 m² on es planteja fer-hi pisos d’ús cooperatiu amb cessió d’ús

El col·lectiu de l’espai de Can Fugarolas respira més tranquil però a l’interior de l’antic taller mecànic es manté la calma tensa davant la incertesa del futur de la nau. “S’ha aturat la venda i el procés judicial del desnonament”, diu alleugerit Jordi Mas, al capdavant de Cronopis, l’entitat impulsora del circ dins l’espai autogestionat que s’ha convertit en un punt de trobada social i cultural del barri de l’Havana. L’anunci de la venda de la finca per part de la Sareb ha aixecat les alarmes i les entitats s’han plantat davant l’intent de desallotjament per ordre del jutjat. “No volem marxar i al final d’un intens debat decidim l’opció de comprar”, assenyala des del col·lectiu el portaveu de Can Fugarolas, que es manté a l’expectativa de les negociacions que l’Ajuntament manté amb la institució pública de la Sareb per negociar la compra.

El segon tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Sergi Morales, explica que l’Ajuntament es troba “al mig” però amb “l’interès” que les entitats i les empreses de l’economia social puguin continuar la seva activitat. Les dues plantes de la nau, amb una superfície d’uns 4.000 m², es distribueixen entre les pistes de Cronopis per als entrenaments i tallers de circ i l’espai reservat per a la vintena d’emprenedors que ocupen les sales de coworking, entre els quals hi ha la cooperativa de vehicles elèctrics compartits Som Mobilitat. L’entitat Fugart reuneix diferents artesans i al soterrani hi ha els tallers de fusteria i ferro que poden fer servir tots els socis. A l’exterior hi passegen recollint la verdura dels horts, on hi ha llista d’espera per tenir accés a una parcel·la. Al costat, l’espai del benestar ofereix sessions de ioga i altres teràpies de salut.

La Sareb va posar el solar a la venda, l’estiu passat, per 2,6 milions d’euros. “És inassumible per a nosaltres aquesta xifra però mirem de fer pisos assequibles en una part del solar”, reconeix el portaveu de Cronopis, que entén que la rebaixa del solar ajudarà a fer més social el projecte. L’estratègia s’està treballant amb la cooperativa Sostre Cívic, que actualment gestiona més de 120 habitatges a tot Catalunya i és un referent en l’habitatge cooperatiu, en què els socis aporten capital i un lloguer a llarg termini però la propietat és col·lectiva.

La setmana vinent es tornen a reunir per avançar en el projecte i perfilar el nombre d’habitatges que es podrien fer i el percentatge que assumiria cadascú. En el procés també intervenen els assessors de Coop57 pel que fa al finançament. “Quan tinguem el pacte de socis ho farem públic”, assenyalen prudents des de Can Fugarolas en un procés complex entre totes les parts per dibuixar el futur de l’equipament, que entenen com “un bé comú” per al teixit social i econòmic de la ciutat.

El desenvolupament urbanístic de la finca de Can Fugarolas preveu la construcció d’habitatges i una zona verda en una finca d’uns 7.000 m². El futur sector també preveu una altra promoció de pisos pendent al costat de l’antiga farmàcia de l’Havana. Aquest és un sector de la ciutat que està en plena transformació amb la construcció de nous habitatges davant l’antic taller de cotxes. Un dels compromisos de l’Ajuntament és facilitar els canvis urbanístics que es plantegin entenent que es desenvoluparan menys habitatges dels que estan inicialment previstos per donar cabuda i continuïtat a l’equipament. Es manifesta en aquest sentit Morales, en espera que s’acabi de concretar el projecte mentre es trasllada a la Sareb “la importància” que puguin arribar a un acord i es continua la mediació per aconseguir “un preu òptim” perquè les dues parts en surtin satisfetes i la ciutat no perdi l’activitat i la funció social dels col·lectius de Can Fugarolas. El primer tinent d’alcalde insisteix que l’Ajuntament té interès que la Sareb li cedeixi el màxim nombre d’habitatges construïts que té a la ciutat perquè passin a mans de la borsa de lloguer social. L’Ajuntament va aconseguir el 2021 una cessió d’una quinzena d’habitatges que tenia el conegut com a banc dolent, que es va quedar els actius immobiliaris de la banca.

Una nova etapa

El col·lectiu de Can Fugarolas, que aplega una vintena d’entitats que fan ús de les instal·lacions, afronta una nova etapa. “Diem que no marxem i arriba el moment que s’ha de comprar”, reconeix Jordi Mas després d’un intens debat intern dins el col·lectiu per mantenir l’equipament i un projecte col·lectiu que es va iniciar fa una dècada. Els socis són conscients que això implica una inversió per rehabilitar la nau i adaptar-la a la normativa dels usos que ha anat adoptant. Els qui fan ús de les instal·lacions tenen assumit que la petita aportació pel lloguer de l’espai es multiplicarà. Tot i així, creuen que els sortirà a compte i que valdrà la pena l’esforç.

20
Les entitats que participen del projecte i comparteixen l’espai de Can Fugarolas
550
Els socis
que se sumen al col·lectiu o en formen part
2026
L’any que
finalitzava el contracte legal d’ús de l’espai que tenien acordat amb l’antic propietari abans de subhastar la finca
10
Els anys que
s’han complert des que es van obrir les portes a les entitats per rehabilitar el taller el 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat