Societat

enologia

Els vins naturals se citen dos dies a la Nau Bostik de Barcelona

Una cinquantena de cellers participen en la fira que se celebra els dies 11 i 12

El vi natural és un producte de “mínima intervenció”, fet només amb raïm, sense afegir-hi ni treure-hi res

Torna el Saló dels Vins Naturals a Barcelona, que arriba a la novena edició, els dies 11 i 12 de febrer a la Nau Bostik de la Sagrera, una cita que, un any més, se celebra després de la Barcelona Wine Week (BWW). En l’esdeveniment, organitzat per l’associació estatal Productores de Vinos Naturales (PVN), hi participen més de 50 cellers cent per cent naturals. “Aquest saló és l’únic organitzat exclusivament per productores i productors, amb un esforç de col·laboració i treball voluntari, per promoure el vi natural i la importància del treball vitivinícola per al manteniment i la conservació del territori.”

El vi natural és un tipus de vi que es produeix sense l’addició de conservants ni de productes químics artificials. És un producte de “mínima intervenció”, fet només amb raïm, sense afegir-hi ni treure-hi res. Aquesta fira (@vinsnaturalsbarcelona) és un punt de trobada per als professionals i el públic general “que vulgui gaudir de vins elaborats sense sulfits ni altres substàncies químiques, procedents de petites finques i de cellers artesanals que cuiden cada detall per poder oferir vins originals, de qualitat i respectuosos amb la salut i el paisatge”.

“En el món del «vi de mínima intervenció», o «vi artesà», que és com se n’hauria de dir, ens hem de quedar més amb la filosofia, aplicada a quin tipus de viticultura es fa servir, que no pas amb el màrqueting o amb el fet que s’hi afegeixin sulfits o no. Això no és tan rellevant. La idea de vi artesà comença a la vinya: s’ha d’apostar més pel valor que pel volum, s’ha d’acompanyar la vinya, i, com més respecte pel medi ambient i pel paisatge s’hi apliqui, més coherència i més sentit tindrà tot plegat”, explica Laura Roca, responsable de La Baula (@labaulavi), una iniciativa cultural independent per millorar l’oferta de vi català als restaurants i impulsar-ne el consum, amb voluntat de donar a conèixer i reivindicar les varietats tradicionals. “Per fer aquests vins de manera precisa, se n’ha de saber molt. Per sort, actualment a Catalunya el vi de mínima intervenció té molt bona salut. Tenim molts projectes interessants, a l’altura dels millors vins artesans d’Europa”, manté Roca.

Entre les activitats al voltant d’aquest saló, hi haurà la projecció del documental La contraetiqueta. El que es veu i el que es beu, de la directora Clara Isamat, que dona veu als petits vinyataires que defensen una manera artesana i propera d’elaborar vins, més enllà de les denominacions d’origen. Després del documental, es debatrà sobre la figura oblidada del vinyataire fora del sistema preestablert”, amb la directora i tres productors que donaran el seu punt de vista: el català Jordi Miró, de Carlania Celler; l’espanyol Nacho González, de La Perdida, i la francesa Géraldine Croizier, de La Vrille et le Papillon, als quals s’afegirà l’importador italià Alfonso Scarpato, de SO2 Distribuzione, per parlar de la problemàtica de distribuir un vi que no pot contenir tota la informació a l’etiqueta (origen, varietats, anyada, elaboració, etc.).

“Barcelona –expliquen en una nota des de l’organització– es continua situant com un dels epicentres del vi natural, cada vegada més conegut i demanat pel públic.” La PVN defensa, des de la seva creació, “el vi natural, el vi elaborat en petites quantitats, per petits viticultors, utilitzant processos manuals, amb la mínima manipulació i sense l’ús de cap mena d’additiu”.

A Catalunya hi ha diversos cellers que fan vins naturals. Del Penedès i l’Alt Penedès, hi ha Cal Cols, Els Vinyerons, Finca Parera, Vinyes Singulars, Lavinaventura Vins, Can Morral del Molí, Clot de les Soleres, Un Sol Cel...

També hi ha Clos Lentiscus, del Parc Natural del Garraf; Los Comuns, del Priorat, i La Gutina, Celler Lopez Schlecht i Cellers de Madremanya, de l’Empordà.

De la Terra Alta, hi ha Vinya Ferrer i Celler Ca Foracaime, i de la Conca de Barberà, Carlania. De la zona de la Segarra-vall del Riu Corb, hi ha el celler Comalats, i de la Ribera d’Ebre, el Pinyolet Vinyaters. De Tarragona, hi ha el Celler Tuets, i de l’Alt Maresme, el Talcomraja.

Aquests vins encara són minoritaris i prou desconeguts a casa nostra, però la fira de la Nau Bostik cada any congrega més gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins