Societat

Tribunals

El Constitucional decidirà si els exconsellers Vila i Puig són jutjats a Catalunya pels béns de Sixena

Ha admès un recurs de l’Ajuntament de Sixena que demana la nul·litat de les actuacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El Tribunal Constitucional decidirà els propers dies si els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig han de ser jutjats finalment per tribunals catalans per la seva negativa a tornar els béns del Monestir de Sixena o la causa ha de ser retornada al jutjat d’instrucció d’Osca.

Segons han informat a EFE fonts judicials, un dia després de fer-se públic l’acte pel que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) envia a judici als dos polítics, la Sala Segona del Constitucional ha decidit incloure en l’ordre del dia del proper dilluns el recurs interposat pel representant legal de l’Ajuntament de Sixena, el lletrat Jorge Español, perquè declari la immediata i urgent nul·litat de totes les actuacions empreses pel TSJC per assumir l’enjudiciament dels dos exconsellers.

En el seu recurs, aquest advocat al·lega que és el jutjat d’instrucció d’origen d’Osca qui ha de complir la sentència dictada pel mateix Constitucional el 2023 en resposta a un recurs de Lluís Puig.

Puig havia al·legat prèviament al Constitucional contra el seu enjudiciament per un jutjat penal d’Osca atès que, al seu parer, suposaria una lesió als seus drets fonamentals com a aforat al Parlament català.

El Jutjat Penal 1 va optar, no obstant, a la vista del recurs de Puig, per remetre la qüestió al Tribunal Suprem, que va decidir que devia ser el TSJC qui dirimís la causa per desobediència a l’autoritat judicial per negar-se a tornar 44 peces de Sixena a Aragó, contra aquest exconseller i contra Vila, enjudiciat, a més, per un delicte d’usurpació de funcions judicials.

El recurs del lletrat de Sixena adverteix que la sentència del Constitucional obliga el Jutjat d’Instrucció núm. 3 d’Osca a reclamar al tribunal penal d’Osca les actuacions del cas que, segons les fonts citades, encara no s’ha dirigit al TSJC per instar al seu torn la devolució de la causa.

En la seva recent interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC ha acordat que tots dos exconsellers siguin jutjats per un delicte de desobediència (també usurpació de funcions judicials en el cas de Vila ) i els imposa 17.250 euros de fiança a cadascun per cobrir eventuals indemnitzacions a la Diputació d’Aragó pel trasllat dels béns, finalment executat el desembre del 2017.

L’exconseller de Cultura Santi Vila espera que el cas Sixena acabi arxivat i també confia que tant ell com l’exconseller Lluís Puig siguin declarats innocents. En declaracions a la cadebna Ser, Vila ha reiterat que els dos van fer les coses “tant bé com vam saber” procurant respectar les lleis catalanes que partien d’una priorització de la protecció de l’art reclamat. Vila s’ha mostrat satisfet perquè al judici comptarà amb “l’absolut” suport de la Generalitat. Un canvi respecte a l’etapa del president Quim Torra ja que l’exconseller ha explicat que des que hi ha el president Pere Aragonès, de seguida van contactar amb ell per “reconduir” la relació i oferir novament suport legal per la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia