Societat

Una biografia i unes jornades acadèmiques difondran la figura de Salvador Sunyer

L’acord entre la Fundació Valvi, la UdG i l’Ajuntament de Salt permetrà enaltir la tasca de Sunyer en la recuperació de les llibertats com a país i la defensa de la cultura i la llengua catalana

La Fundació Valvi, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Salt han formalitzat aquest divendres al matí un conveni de col·laboració entre les tres entitats amb l’objectiu de recuperar i enaltir el paper que va jugar el saltenc Salvador Sunyer i Aimeric en la recuperació de les llibertats com a país i en la defensa de la cultura i la llengua catalana. L’acord subscrit entre les institucions es traduirà en la publicació d’una biografia política, a càrrec del doctor en història Lluís Serrano, que analitzarà l’època compresa entre els anys 1977 i 1991, és a dir, des de la transició democràtica de l’incipient postfranquisme fins al desenvolupament de Catalunya com a país i la seva etapa com a primer alcalde de Salt, amb la recuperació de la independència del municipi des del 1983 i fins el 1991.

El conveni també preveu que la Universitat de Girona organitzi unes jornades acadèmiques agafant com a base la personalitat i tasca de Salvador Sunyer. La jornada exploraria el context gironí i català de la transició de la dictadura a la democràcia i el panorama polític de l’època entre els 1977 i el 1991.

En l’acte d’aquest divendres, celebrat a la biblioteca Iu Bohigas de Salt, hi han assistit diversos membres de la família de Salvador Sunyer i Aimeric, el comissari dels actes del 40è aniversari de la recuperació de la independència de Salt, Miquel Berga, i altres integrants de la comissió dels 40 anys, a banda dels historiadors Lluís Serrano i Maxi Fuentes, així com regidors del consistori i representants de la UdG i la Fundació Valvi.

En la seva intervenció, el president de la Fundació Valvi, Joaquim Vidal, ha recordat que des de l’entitat ja van impulsar al 2008 un premi que porta el nom de Salvador Sunyer i Aimeric per reconèixer la solidaritat i cooperació d’alguna persona o entitat de les comarques gironines que s’hagi significat en aquest àmbit. Vidal ha desvelat que quan va rebre la proposta per col·laborar amb la iniciativa “no vaig pensar-m’ho ni un moment i la resposta era sí d’entrada, perquè sabia que era un, sí, a un home de bata blanca, sí, a un mestre al server del seu poble, sí, a un homenot de Salt, sí, a un catalanista de pedra picada, sí, a una persona que queia bé d’entrada pel seu caràcter planer i senzill.” En aquest sentit, Vidal també ha recordat la bona entesa que sempre va regnar entre ells dos, un com alcalde de Salt i l’altre com alcalde de Sant Gregori, en aquell moment.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi, ha assenyalat que la UdG té una triple missió: docència, recerca i transferència de coneixement, indestriables les unes de les altres. És aquesta tercera la que té un pes fonamental perquè posa al servei de la societat i l’entorn el coneixement que es genera en el si de la institució. “Estudiar i divulgar el llegat de perfils com el de Salvador Sunyer i Aimeric és un acte de responsabilitat acadèmica”, ha expressat Salvi, que també ha volgut posar en relleu que Sunyer “va ser un referent de la manera de fer política i és una figura decisiva per entendre la societat gironina del segle XX”.

Per últim, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha agraït la complicitat de la Fundació Valvi i la UdG per fer possible aquesta reivindicació de la figura de Salvador Sunyer i ha posat en relleu “la importància de recuperar a nivell històric testimonis com el de Sunyer perquè són un exemple de lluita des de diverses posicions polítiques, però també des del punt de vista cívic i social d’un país com Catalunya i en una època com la transició”. En aquest sentit, Viñas ha afegit que “Sunyer juga un paper clau en la recuperació de la independència com a poble i en la configuració d’aquell Salt durant al seva alcaldia entre el 1983 i 1991, però alhora la seva trajectòria depassa les fronteres de Salt per ser un referent de país. Per això, entenem que és de justícia que en l’any de celebració dels 40 anys de la independència de Salt tinguem una biografia política i unes jornades per enaltir la feina sempre generosa de Salvador Sunyer i Aimeric”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona