Societat

SOCIETAT

Entra en funcionament la primera comunitat energètica d’Olot

La primera comunitat energètica d’Olot ha entrat en funcionament al barri de Montolivet amb 29 habitatge que ja funcionen amb l’energia que genera aquesta instal·lació. Les plaques fotovoltaiques estan instal·lades al teulat de les antigues escoles Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal i tenen una potència de 30 kw. L’Ajuntament d’Olot participar com un soci més en aquesta comunitat, que forma part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Aquesta és la primera xarxa de Catalunya gestionada per una entitat veïnal amb participació de l’administració local. El projecte va començar el 2021 amb la creació de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet (ACEM) gràcies a l’impulsa d’una veïna, Elena Capdevila.

La comunitat, que ha entrat en funcionament aquest passat mes de gener, està formada per 28 socis: 27 famílies i el consistori. Tant l’escola bressol com el local veïnal funcionen gràcies a aquesta instal·lació. El projecte ha tingut un cost de 34.000 euros i ha permès col·locar 90 plaques fotovoltaiques. L’Ajuntament d’Olot ha assumit un 17% de la inversió, mentre que la resta de les despeses s’han repartit entre les famílies, que han pagat entre un 1 i un 7% de la inversió en funció del seu consum elèctric previst.

La instal·lació permet generar més de 40.000 kWh cada any, i això suposa una reducció de diòxid de carboni d’unes 10,3 tones anuals. Aquesta és la primera fase de l’ACEM, ja que es preveu que s’hi vagin afegint més famílies interessades a formar part del projecte.

Prova pilot

La Comunitat Energètica de Montolivet és pionera a tot Catalunya per la participació conjunta de la iniciativa pública i privada. Té l’objectiu que els habitatges generin l’energia necessària per al seu abastiment i que també es pugui plantejar un sistema d’utilització dels excedents de xarxa. Per garantir un bon seguiment de la producció d’energia que generi la xarxa, cada veí podrà saber què ha generat i consumit en cada moment. L’empresa Bassols Energia, que també ha participat en la posada en marxa de la instal·lació, posarà a l’abast de cada soci de la comunitat un aplicació d’acompanyament energètic en línia.

La Generalitat de Catalunya ha escollit la Comunitat Energètica de Montolivet com a projecte pilot per a donar impuls a la innovació social i la participació ciutadana en eficiència energètica. Des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) han triat la comunitat d’Olot com a model pioner en la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i millora de la gestió de l’energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administracions

Noves protestes de la Policia Local de Mataró al ple

mataró

Adjudiquen les obres de reparació de la sèquia Monar

GIRONA
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona