Societat

meteorologia

El gener més càlid ha deixat màximes de més de 25 ºC a Catalunya

El dijous 25 es van registrar s 27,0 °C a Mieres i 25,3 °C a Olot

Hi ha hagut una anomalia de fins a 15 °C respecte de la mitjana d’aquesta època de l’any

El récord el té el 28 de gener de 2021, quan es van registrar 28,1 °C a l’Observatori de l’Ebre

La setmana del 22 al 28 de gener de 2024 està sent excepcionalment càlida a Catalunya. Tot i que ens trobem de ple en els dies climàticament més freds de l’any, el potent anticicló càlid centrat sobre la península Ibèrica ha provocat ambient molt suau a muntanya, boira persistent a Ponent i un important contrast tèrmic a les fondalades lliures de boira, amb màximes de 20 a 25 °C a bona part del prelitoral. La temperatura va tocar sostre dijous, 25 de gener, amb més de 25 °C de màxima a sectors de la Garrotxa i comarques pròximes i nombrosos rècords en un mes de gener.

En superfície, un potent anticicló centrat a la península Ibèrica amb una pressió de més de 1.030 hPa ocupa gran part de l’Europa occidental. La subsidència (descens de l’aire) associada a l’anticicló provoca una absoluta estabilitat atmosfèrica i fa pujar la temperatura a nivells mitjans i baixos. Ha estat especialment alta enguany amb anomalies de fins a 15 °C respecte de la mitjana d’aquesta època de l’any a Catalunya.

És una situació insòlita al mes de gener, si bé els últims anys hem tingut episodis càlids comparables també a ple hivern, a finals de desembre, tant els últims dies de l’any 2021 com el Nadal del 2022.

Rècords de màxima de gener

Entre el dimecres 24 i el dijous 25 de gener, 32 de les 158 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) amb més de 20 anys de dades, han registrat la seva temperatura més alta en un mes de gener. Són estacions situades sobretot a les comarques del prelitoral, així com a punts de l’interior i del Pirineu.

27 graus a Mieres

La temperatura màxima del dijous 25 de gener va ser especialment alta a les comarques gironines, amb màximes per sobre dels 25 °C a diverses localitats, sobretot al voltant de la Garrotxa. Destaquen els 27,0 °C de Mieres o els 25,3 °C d’Olot, així com els 25,4 °C d’Anglès (la Selva) o els 25,0 °C de Banyoles – Mata (Pla de l’Estany). De totes maneres, al llarg de l’episodi no s’ha superat la temperatura més alta mesurada a Catalunya en un mes de gener per les estacions de la XEMA i de la XOM, ja que el 28 de gener de 2021 es van registrar 28,1 °C a l’Observatori de l’Ebre (Baix Ebre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot