Societat

SOCIETAT

El 5,8% de la població al Vallès Occidental viu en una situació de pobresa severa

L’Observatori comarcal sobre Renda, pobresa i desigualtat conclou que la mitjana de la renda comarcal ha anat creixent des del 2015 i és superior a la catalana

La taxa de pobresa severa al Vallès Occidental, que mesura la proporció de població amb uns ingressos per unitat de consum per sota del 40%, o el que és el mateix, per sota de 6.580 euros l’any era del 5,8% durant el 2021. Segons el nou informe de l’Observatori comarcal sobre Renda, pobresa i desigualtat al Vallès Occidental aquest percentatge representa que unes 54.000 persones aproximadament vivien en situació de pobresa severa. Una proporció, però que és inferior a les dades de mitjana de la província de Barcelona (6,7%) i a la mitjana catalana (7,1%).

L’observatori fa l’informe a partir de l’explotació de les dades de l’Atles de distribució de la Renda de les Llars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) amb una anàlisi molt detallada, a escala municipal i per secció censal, de la distribució de la renda al Vallès Occidental, així com de la incidència de la pobresa i de la desigualtat. Les darreres dades publicades per l’INE corresponen a l’any 2021 i permeten obtenir resultats des del 2015.

Respecte a la pobresa severa, Montcada i Reixac (7,7%) i Badia del Vallès (7,4%) són els municipis amb les taxes més elevades, per sobre de la mitjana catalana (7,1%), seguits de Terrassa, Sabadell i Ripollet, tots tres amb un 6,8%, per sobre de la mitjana provincial (6,7%). A l’altre extrem, se situarien Matadepera (2,6%), Viladecavalls (2,1%) i Ullastrell (2%).

A una escala més petita, existeixen zones o barris amb una incidència de la pobresa severa elevada, d’entre el 10% i el 15%. En concret, s’identifiquen 56 seccions censals a la comarca d’un total de 582 seccions. A més 18 seccions assoleixen xifres encara més elevades, superiors al 15% i que arriben a enfilar-se al 28,2% .

L’informe conclou que la renda anual neta per persona al Vallès Occidental es va situar, l’any 2021, en 15.715 euros, valor per sobre de la mitjana provincial (+2,7%) i catalana (+6,4%). Aquesta xifra representa un increment del 3,4% respecte de l’any anterior. Des de l’any 2015, la renda neta per persona ha crescut de manera ininterrompuda a la comarca, amb un increment acumulat del 22%. Es posa de manifest però, que hi ha una gran disparitats entre els municipis de la comarca en termes de renda, ja que Matadepera gairebé duplica la del municipi amb la renda més baixa, Badia del Vallès. En relació amb el conjunt de Catalunya, deu municipis tenien una renda superior a la mitjana catalana (14.767€) mentre que tretze se situaven per sota, entre els quals es troben les dues capitals i les grans zones urbanes i de grandària mitjana de la comarca.

Encara que la incidència de la pobresa a la comarca és inferior a la mitjana provincial i catalana, existeixen zones urbanes amb unes taxes molt elevades. El 2021 el 13,4% de la població vivia en risc de pobresa, el que significa aproximament 125 mil persones, amb uns ingressos per unitat de consum de 9.870 euros l’any. Aquesta xifra ha experimentat una caiguda de 0,5 punts percentuals respecte de l’any 2020. Des de l’any 2015, el descens en la taxa de risc de pobresa ha estat de 2,5 punts.

Territorialment, la taxa de risc de pobresa comarcal és inferior a la mitjana provincial (14,9%) i catalana (16%). A escala municipal, encara que la incidència de la pobresa és desigual, la majoria dels municipis se situaven per sota de la mitjana catalana. Badia del Vallès (17,7%) i Montcada i Reixac (17%), presentaven les taxes més elevades, seguits de les capitals de comarca, Terrassa (15,9%) i Sabadell (15,6%), de Ripollet (15,8%) i de Rubí (15%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins