Societat

Indignació pel preu del porta a porta a Sant Joan de les Abadesses

En total, els veïns passaran de pagar 145 euros l’any a 215 euros

Sant Joan de les Abadesses té implantat el porta a porta des de fa vint anys. És l’únic poble del Ripollès que té aquest sistema i és el municipi amb un índex de reciclatge més alt, del 75%. De fet, supera la mitjana de la comarca en un 20% i, fins i tot, duplica la xifra d’alguns municipis. Tot i aquests resultats tan positius, això no li serveix per reduir el preu que han de pagar per les escombraries. De fet, és un dels municipis que tindrà la taxa més cara. Concretament, el cost total per al 2024 serà de 550.000 euros, superat només per Ripoll.

Així, s’ha incrementat 200.000 euros sobretot per l’actual crisi preus, fet que ha obligat l’Ajuntament a haver d’apujar la taxa que paguen els veïns, que passaran de pagar 145 euros l’any a 215. Una quantitat que el mateix alcalde qualifica de “desmesurada”. Per això, ha fet arribar per carta una queixa al Consell Comarcal on demana una revisió i l’adaptació “urgent” de la política de gestió de residus comarcal.

“És inacceptable que els ajuntaments que més es comprometen amb la sostenibilitat siguin penalitzats per les seves iniciatives ambientals”, subratlla. En aquest sentit, demana que es recompensin els ajuntaments que demostren “un compromís real” amb la reducció de la contaminació i la millora en la gestió de residus. “No ens han de castigar”, afegeix.

Cinc sistemes de recollida diferents

A la comarca hi ha fins a cinc sistemes de recollida diferents i cada poble s’ha de pagar el seu amb l’actual model de reciclatge comarcal. Per l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, això perjudica els pobles que ho fan més bé perquè, de fet, el sistema porta a porta actualment és més car que un de convencional.

Roqué defensa el sistema

Roqué defensa el sistema porta a porta i creu que, a la llarga, es demostrarà que és el millor sistema. De fet, tot i que les dades de reciclatge ja són molt bones al municipi, l’alcalde confia que el poble les millorarà aviat perquè l’Ajuntament ha aconseguit una subvenció de 90.000 euros procedents de fons Next Generation per adequar unes àrees de recollida amb contenidors tancats i vigilats, que permetran millorar les dades, ja que fins ara no s’estava fent bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA