Societat

Enogastronomia

El vi novell es reivindica

L’11 de novembre, com marca la tradició, surt a la venda el vi novell del 2023

És el primer de l’any, el que es consumeix sense haver reposat i s’ha de consumir abans del febrer

. Aquest any ha baixat la collita i només han decidit fer vi novell vuit cellers catalans, de les DO Conca de Barberà, Empordà, Montsant, Penedès i Terra Alta

La producció d’aquest any l’apadrina el xef Artur Martínez, de l’Aürt, que té una estrella Michelin

El vi novell es comença a vendre per Sant Martí i ja s’ha d’haver begut per la candelera, segons marca la tradició. Això vol dir que té un marge petit, cosa que explica que ara mateix hi hagi pocs cellers que n’elaboren. “Som pocs productors de vi novell perquè és una producció de risc: s’ha de vendre i prendre en un moment determinat”, diu Bernat Andreu, del celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà), que recorda la citació que diu: “El novell, per Nadal ja és vell.” Demà, doncs, diada de Sant Martí, es presentarà oficialment el vi novell d’aquest any – el primer vi de l’anyada i l’únic vi de temporada– en una festa que es farà al celler modernista de Sant Cugat del Vallès, tot i que després, el 9 de desembre, es farà una nova festa als jardins del Palau Robert de Barcelona per tal d’arribar a més gent, com ja es va fer l’any passat.

Aquest any i per culpa de la sequera només han decidit fer vi novell vuit cellers: Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà, el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà, els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant, Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. La manca de pluja ha fet reduir la collita i alguns cellers no han pogut obtenir raïm suficient per fer la seva producció i a més a més destinar part del raïm a fer aquest vi novell.

El vi novell és el primer de l’any, el que es consumeix sense haver reposat i era molt típic de les masies catalanes, motiu pel qual avui encara hi ha poblacions en què és tradició fer una festa per celebrar l’arribada del vi novell: a Calonge, per exemple, o a Tarragona, on aquest cap de setmana passat s’ha celebrat l’Embutada (de passar el vi per un embut) . I a Mallorca és famosa la festa de Santa Maria del Camí. “Creiem que aquest vi, que no té complicacions i que no està envellit, pot ser una porta d’entrada per a la gent jove en el món del vi , també per a gent de qualsevol edat que es vol acostar al món del vi i que amb els altres vins més elaborats se’ls fa més costa amunt i potser no s’hi atreveixen”, explica Bernat Andreu, del Celler Carles Andreu, un dels que fa vi novell, que manté que els cellers que avui fan aquest vi volen que no es perdi una tradició molt arrelada al país. “És més per mantenir una tradició que per fer negoci, que el fem.”

Una de les novetats del vi novell d’aquest any és un nou distintiu (una etiqueta) que identificarà els vins elaborats seguint els criteris dels cellers elaboradors del vi novell amb la voluntat de guanyar visibilitat entre el públic consumidor. Una altra novetat és que la producció d’aquest any l’apadrina el xef Artur Martínez, del restaurant Aürt de l’hotel Hilton Diagonal Mar, que té una estrella Michelin i dos sols Repsol (l’any passat els padrins van ser els sommeliers Toni i Meritxell Falgueras). “Per a mi és un autèntic honor i un plaer ser la cara visible d’un vi que he defensat sempre i des de fa temps i que és sincer, amable i molt fresc”, diu Martínez, ferm defensor de recuperar la cultura culinària pròpia. Per això aplaudeix que es recuperi i es doni a conèixer el vi novell. “És un tipus de vi excepcional perquè representa la màxima relació que hi ha entre el fruit i el consumidor, no hi ha un vi més honest que el vi novell”, diu Martínez.

Bernat Andreu, del Celler Carles Andreu, especialitzats en vi escumós, critica que a l’Estat s’hagi imposat “la categorització del vi en funció del seu envelliment”. “Hi havia el vi jove, el mitja criança, el criança, el reserva, el gran reserva...i semblava que com més temps tardava a sortir un vi del celler, més bo era. Amb aquest barem és evident que el vi novell s’emportaria la pitjor etiqueta, per això cal una altra òptica, com la que ja tenen a altres països. A França l’envelliment és vist com una tècnica més, no només és sinònim de categoria i qualitat, perquè aquí hi entra en joc més coses, en primer lloc la qualitat de la vinya i la cura dins el celler”, explica

8
cellers
han elaborat aquest any vi novell: Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà, el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà, els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant, Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona