Societat

Poeta, pintaire i moltes coses més, Lluís Bayés ha estat una peça important en l’ambient cultural colomenc de les darreres quatre dècades

El rapsode inclassificable

Quan tenia vuit anys la família va venir a Santa Coloma, d’on era el seu avi matern
Va passar cinc anys i va entrar en contacte estret amb el món de la psicodèlia que s’estava desenvolupant en aquells anys

Un dels fundadors de la Fira de la Ratafia, lluitador contra la MAT, ànima del carnaval, activista de carrer, poeta i pintor i amb una biografia formidable, conegut com «l’alcalde de Castanyet», va morir el maig passat i va deixar òrfena una fira que aquest any celebrarà la 42a edició.

En Lluís Bayés Saurina va néixer a Garriguella. Quan tenia vuit anys la família va venir a Santa Coloma, d’on era el seu avi matern, i amb deu anys va entrar al seminari, on va tenir la primera renascuda.

De tornada a Santa Coloma va entrar a l’escoltisme i va fer diverses feines: de comptable, de transportista, de comercial de roba de llenceria, etc. Quan aquest món se li va fer massa petit va decidir anar a Barcelona, on s’allotjà en una pensió i fent de comercial va passejar per tota la ciutat i en va conèixer tots els matisos, tant de dia com de nit. Quan la capital també se li va fer petita, va decidir enrolar-se a l’exèrcit i pujar cel amunt, fer de paracaigudista i de passada mirar el món des de dalt. El títol de paracaigudista és l’únic que va arribar a tenir i li va servir per estalviar-se el servei militar. Quan ho va deixar va tornar a Barcelona, on es va posar a vendre sabons. Va passar per diverses poblacions franceses i fins a Amsterdam, on va passar cinc anys i va entrar en contacte estret amb el món de la psicodèlia que s’estava desenvolupant en aquells anys. Mort el dictador, el 1976, va tornar a casa i el 1978 es va instal·lar al puig de Castanyet, la talaia definitiva des d’on va poder deixar anar la seva desbordant imaginació i el potencial creatiu.

L’alegria de viure

Personatge clau en la vida cultural i també reivindicativa del municipi en els darrers quaranta-cinc anys. El seu esperit crític va anar acompanyat, amb tot, d’una bonhomia que feia molt difícil que algú el considerés realment un enemic. Es va establir com a artista transgressor a Castanyet i Santa Coloma, on el seu ‘alter ego’, Lluís Siull, va cultivar la poesia i també la pintura, entre altres formes artístiques. La majoria dels seus poemes es van publicar a la revista Ressò i els va exposar en recitals públics. Per a molts representava l’alegria de viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins