Societat

societat

La tempesta ‘Ciaran’ colpeja amb fúria Europa

Més d’una desena de persones han mort pels estralls del temporal

Almenys catorze persones han mort a Europa per l’impacte de la tempesta Ciaran, que des de dimecres al vespre recórrer el Vell Continent i ha deixat danys milionaris per greus inundacions i vents huracanat. Aquest gegantí cicló extratropical –el més virulent dels últims temps a Europa occidental– va causar dijous dues víctimes mortals a l’Estat francès, una altra a Espanya i dues més a Flandes, a les quals aquest divendres s’ha sumat un mort a Alemanya, un altre als Països Baixos, dos més a Portugal i cinc a Itàlia, on a més hi ha quatre persones desaparegudes.

A l’Estat francès, fins a un milió de llars es van quedar dijous sense electricitat i aquest divendres encara hi havia 500.000 abonats sense subministrament. Les ràfegues de vent van batre rècords a l’Estat francès i van arrencar arbres i afectar cases i infraestructures. A Normandia i Bretanya, algunes zones han quedat literalment escombrades.

La fúria del Ciaran també ha colpejat Itàlia, sobretot la regió de la Toscana, on la situació és d’extrema gravetat. Segons ha explicat aquest divendres a les xarxes socials Eugenio Giani, president de la Toscana, les imatges que ha deixat el pas de la tempesta “són devastadores”, després de la inspecció realitzada en helicòpter sobre les zones afectades de Campi Bisenzio, Prato i Quarrata.

A Campi Bisenzio, municipi de la regió florentina on la situació és més greu i on el riu Bisenzio es va desbordar dijous en dos trams, la gent va haver d’enfilar a la nit a les teulades de les seves cases per posar-se a resguard i demanar ajuda, segons els mitjans locals.

Des de la matinada, helicòpters de Protecció Civil han estat volant per controlar la situació i els bombers han començat a evacuar a les famílies de les seves cases negades gràcies a una pausa de la pluja, però no del vent, que continua bufant amb força. Els experts de la regió de la Toscana esperen una forta crescuda del riu Arno al seu pas per Florència i Pisa, amb previsibles inundacions. Mentrestant, a Galícia, el País Basc, Cantàbria i Astúries continuaven aquest divendres en alerta vermella davant la previsió de pluges i violentes ràfegues de vent.

Per aquest cap de setmana, un altre temporal anomenat Domingos, escombrarà l’Estat espanyol i l’Estat francès, també amb forts vents i pluja.

D’altra banda, al sud Anglaterra el risc d’inundacions continua sent elevat a causa de la tempesta Ciaran, els vents de la qual de 160 quilòmetres per hora han causat ja estralls, tot i que s’ha debilitat, informen les autoritats. Es preveu que el clima extrem continuï a Escòcia i algunes zones del nord d’Anglaterra aquest cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella