Societat

Reclamen la rehabilitació “urgent” de l’antiga Ràdio Liberty

SOS Costa Brava alerta que l’estat d’abandonament és “alarmant”

SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història reclamen una actuació de recuperació “immediata” del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural del complex de Ràdio Liberty que, consideren, es troba en un estat d’abandonament “alarmant”, informa l’ACN. També demanen que es protegeixin els hàbitats dunars i aiguamolls per “preservar la fauna i flora en perill d’extinció, com l’Stachys marítima i el corriol camanegre”.

Els ecologistes denuncien que “el protocol d’actuació acordat el 2007 entre el Ministeri i els departaments de Cultura i Acció Climàtica no s’ha complert” perquè “no s’ha preservat ni el jaciment arqueològic, ni el patrimoni arquitectònic, ni els hàbitats dunars”. I defensen que situació actual “obliga a una primera fase d’actuació urgent” per part d’aquestes administracions.

Malgrat el Ministeri i la Generalitat van acordar un Conveni de gestió, restauració i manteniment del complex, des del desmantellament de les antenes el 22 de març de 2006 i amb la fi de la vigilància per part del Ministeri per la Transició Ecològica dos anys després, l’antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda i que emetia per més de 70 milions de persones, convertint-se en la més escoltada al món, ha estat abandonada i vandalitzada. Per tot això, reclamen que cal “implementar mesures de vigilància i control d’accés” per protegir el risc de perdre valors ambientals i patrimonials. Ràdio Liberty ocupa 33 hectàrees dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Tanmateix, les entitats demanen a la Direcció dels Serveis Territorials de Cultura de Girona que es “rehabilitin les edificacions per convertir-les en un nou centre d’interpretació de la Guerra Freda”. La reclamació aposta per mantenir l’edificació central de les antigues oficines de Ràdio Liberty i museïtzar-la per explicar la fauna i flora del Parc Natural, així com la història del complex i la Guerra Freda i els jaciments arqueològics de la vila marinera i la Torre Mora a la Platja de Pals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA